07:41 30.06.2020

Білоруський опозиціонер Статкевич став фігурантом кримінальної справи

2 хв читати
Білоруський опозиціонер Статкевич став фігурантом кримінальної справи

Кримінальна справа заведена на білоруського опозиціонера Миколу Статкевича. Відомого політика звинувачують у підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок, повідомила дружина Статкевича Марина Адамович.

"Щойно стало відомо, що Микола Статкевич, який завтра повинен був вийти на свободу, "затриманий за підозрою в підготовці злочину за ч.1 ст.342 "підготовка дій, які грубо порушують громадський порядок". Він перебуватиме в ІТТ", - написала вона на своїй сторінці в мережі Facebook у понеділок увечері.

Саме за ст. 342 проходять всі затримані у так званій "справі Тихановського".

Статкевич перебуває в ізоляторі на Окрестина, де відбуває два арешти по 15 діб. Його затримали 24 травня під час збору підписів поблизу Комаровського ринку за претендентів на пост президента Білорусі "без відповідного дозволу Мінміськвиконкому". Статкевича обвинуватили в "публічному вираженні свого невдоволення і негативному ставленні до діючої влади". Ще раз на 15 діб опозиціонер був засуджений, відбуваючи покарання за перші 15.

Статкевич планував балотуватися на пост президента, однак у травні 2020 ЦВК відмовив йому в реєстрації через непогашену судимість. Політик, який також був одним із претендентів на пост президента Білорусі в 2010 році, був тоді засуджений на 6 років за "організацію масових заворушень". Судимість Статкевича буде вважатися погашеною в 2023 році.

Вибори президента Білорусі відбудуться 9 серпня.

Наразі потенційні суперники чинного президента Олександра Лукашенка на виборах - екс-керівник Белгазпромбанка Віктор Бабарико і блогер Сергій Тихановський перебувають у місцях позбавлення волі. Щодо Бабарико порушено кримінальну справу. Також заарештовано активістів виборчої кампанії, опозиційних політиків Павла Северинця і тих, хто брав участь у мирних акціях протесту.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА