11:55 30.06.2020

В арбітражному процесі з ЄС із розгляду спору про заборону Україною експорту лісу-кругляку залишився останній етап, - віце-прем'єр Стефанішина

2 хв читати
В арбітражному процесі з ЄС із розгляду спору про заборону Україною експорту лісу-кругляку залишився останній етап, - віце-прем'єр Стефанішина

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявляє, що в арбітражному процесі з Європейським Союзом із розгляду спору про заборону Україною експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді залишився останній етап - усні слухання.

"Я утримуюся від коментарів стосовно самого мораторію і його правильності чи неправильності, оскільки в рамках арбітражного процесу триває досить багаторівнева дискусія щодо різних заходів, які вводилися. Але я точно можу сказати, що такого типу рішення мають народжуватися і вироблятися на рівні Кабінету Міністрів. Тому що ми є цивілізованою країною, яка взяла на себе міжнародні зобов'язання, стала країною-членом Світової організації торгівлі, уклала Угоду про асоціацію, і стала частиною цивілізованого торгового світу", - сказала Стефанішина в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Віце-прем'єр наголосила, що приналежність України до світової торгівлі зобов'язує країну дотримуватися певних процедур і процесів.

"На цьому етапі в рамках арбітражного процесу завершено всі процедури, які потребували письмового обміну інформацією, і залишився фактично останній етап - це усні слухання сторін", - зазначила вона.

За словами віце-прем'єра, деякий час тривали дискусії стосовно можливих модальностей цих слухань у зв’язку з коронавірусом, оскільки арбітри перебувають у різних країнах, але сторони дійшли висновку, що слухання мають бути фізичними.

"Тому наразі триває діалог, коли всі учасники процесу зможуть зібратися для проведення слухань", - додала Стефанішина.

Як повідомлялося, Верховна Рада 9 квітня 2015 року ухвалила закон, яким на десять років заборонила експорт лісоматеріалів і пиломатеріалів у необробленому вигляді (лісу-кругляку), при цьому заборону на експорт лісоматеріалів деревних порід (окрім сосни) було запроваджено з 1 листопада 2015 року, а деревних порід - з 1 січня 2017-го.

У 2018 році парламент обмежив внутрішнє споживання необробленого лісоматеріалу до 25 млрд куб. м на рік на термін дії вивезення за межі митної території України лісу-кругляку.

Водночас ЄС 16 січня 2019 року попросив про проведення консультацій з Україною у рамках Угоди про асоціацію щодо цього мораторію, що є першим кроком на шляху вирішення спорів.

У січні 2020 року Україна і ЄС створили арбітражну групу для розгляду спору про заборону Україною експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді.


Повний текст інтерв'ю з віце-прем'єром Стефанішиною буде оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА