13:10 30.06.2020

Представники ЗМІ та громадських організацій закликали ВР відхилити законопроект "Про медіа" як такий, що порушує право на свободу слова

4 хв читати
Представники ЗМІ та громадських організацій закликали ВР відхилити законопроект "Про медіа" як такий, що порушує право на свободу слова

Представники українських засобів масової інформації та громадських організацій звернулися до президента України Володимира Зеленського та народних депутатів України з вимогою відхилити законопроект №2693 "Про медіа" як такий, що порушує право на свободу слова.

"Ми погоджуємося з негативною оцінкою законопроекту, яку йому дали Організація з безпеки і співробітництва в Європі й Головне науково-експертне управління Верховної Ради. Експертної оцінки Ради Європи щодо законопроекту на офіційний запит комітету з гуманітарної та інформаційної політики чомусь так і не оприлюднили", - йдеться в заяві, поширеній у вівторок.

"Нечітко сформульовані в законопроекті вимоги до медіа, за висновками експертів, надають органам державної влади повноваження щодо "встановлення правди". Немає сумнівів, що такі повноваження буде використано для контролю за висловленням політичних думок, критики політичних сил, політиків, посадових осіб. Але за міжнародними угодами висловлення суперечливих думок, за умови відсутності закликів до насильства або дискримінації, не має підлягати обмеженню", - наголошують у заяві.

На думку авторів заяви, розширення повноважень Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, передбачене законопроектом, перетворить Нацраду на політичний орган із довільним добором кандидатур.

Крім того, законопроект передбачає можливість блокування будь-якої інформації в інтернеті, навіть у тому разі, якщо вона оприлюднена не ЗМІ і не підпадає під компетенцію Нацради, а також можливість скасування реєстрації медіа на підставі дуже широко сформульованих причин, що може призвести до заборони всього змісту ЗМІ протягом невизначеного часу.

"На думку експертів, це непропорційні заходи обмеження права на свободу вираження, які можуть бути використані як інструмент цензури. На нашу думку, ефективні заходи держави з інформаційної безпеки мають базуватися на Конституції і міжнародних угодах України, а не виправдовувати розширення її повноважень у контролі над контентом усередині країни", - наголошується в заяві.

Автори заяви закликали владу впроваджувати "більш розумне і менш нав'язливе" державне втручання в регулювання медіапростору.

"Ми проти закріплення позицій комунальних ЗМІ, які вже працюють, і заснування нових подібних медіа. Повернення до газет, телебачення і радіо за кошти місцевих бюджетів - це крок назад, а не осучаснення законодавства. Зміни, яких дійсно потребує медіазаконодавство, - це спрощення реєстраційних процедур, збільшення можливостей для саморегуляції, збільшення можливостей для журналістів якісно, без зовнішнього втручання (особливо - з боку держави) виконувати свою роботу", - вважають автори звернення.

Зазначено, що Україна вже декриміналізувала відповідальність за наклеп і образу, продемонструвавши у такий спосіб готовність до демократичного розвитку. Крім того, в країні було впроваджено Директиву №2010/13/ЄС Європейського парламенту та Ради від 10 березня 2010 року про аудіовізуальні медіапослуги. Директива була змінена Європарламентом у 2018 році, проте впроваджувати нову директиву, яка не включена в Угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом, потрібно після оцінки її впливу на різні сфери й загального аналізу впливу.

"Держави ЄС тільки напрацьовують власні механізми для впровадження директиви й мають відзвітувати про практику її застосування до грудня 2022 року. Тому ми вважаємо необґрунтованими твердження народних депутатів - авторів законопроекту №2693 - про необхідність термінового його ухвалення нібито для виконання зобов'язань України, узятих після підписання Угоди про асоціацію. На нашу думку, обговорювати законопроект варто тільки маючи приклади вирішення країнами ЄС складних дилем імплементації директиви", - йдеться в заяві.

Ініціатива регулювання сфери свободи слова не повинна виходити від політиків, що керуються швидкоплинними інтересами, вважають автори звернення.

"Ані журналісти, ані галузь не закликали народних депутатів запровадити додаткове регулювання медіа і журналістів. Обговорення вже зареєстрованого законопроекту ми вважаємо суто формальним. За його результатами не було враховано також рекомендації експертів міжнародних організацій", - наголошують вони.

"Ми вважаємо, що Верховна Рада має відхилити законопроект. Ми наполягаємо на розгляді досвіду країн ЄС із впровадження Директиви №2018/1808 про аудіовізуальні медіапослуги, оцінці її впливу на різні сфери в Україні та загального аналізу впливу, рівноправному діалозі журналістів, засобів масової інформації та органів державної влади для гармонізації законодавства на користь подальшого демократичного поступу України", - закликають журналісти.

Звернення, адресоване президентові Володимиру Зеленському, голові Верховної Ради Дмитру Разумкову, голові комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микиті Потураєву, голові комітету з питань свободи слова Нестору Шуфричу, голові комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом Іванні Климпуш-Цинцадзе, народним депутатам України, а також голові представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікасу та в. о. голови Офісу Ради Європи в Україні Олені Литвиненко, підписали 70 представників ЗМІ та громадських організацій з усієї країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА