16:17 08.07.2020

Чверть українців хотіла би бачити на чолі об'єднаної православної церкви в Україні Епіфанія, 12% - Онуфрія - соцопитування КМІС

2 хв читати
Чверть українців хотіла би бачити на чолі об'єднаної православної церкви в Україні Епіфанія, 12% - Онуфрія - соцопитування КМІС

 У разі об'єднання Православної церкви України та Української православної церкви (Московського патріархату) в єдину церковну організацію 25,6% українців хотіли би бачити її предстоятелем нинішнього предстоятеля ПЦУ Епіфанія, а 12,2% - предстоятеля УПЦ (МП) Онуфрія.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології з 24 по 30 червня 2020 року.

При цьому 1,2% респондентів обрали можливість назвати свій власний варіант кандидатури предстоятеля, а 54,9% не змогли відповісти. 6,2% опитаних відмовилися відповідати на це запитання.

Отже, з тих, хто визначився з вибором, 65,7% обирають Епіфанія, 31,4% - Онуфрія, а 3% - іншого предстоятеля.

У разі гіпотетичного об'єднання ПЦУ, УПЦ (МП) і Української греко-католицької церкви в єдину церкву, хотіли би бачити її предстоятелем Епіфанія 20,2% респондентів, Онуфрія - 10,5%, а предстоятеля УГКЦ Святослава Шевчука - 9,4%. Іншого кандидата назвали 0,5% опитаних, не змогли відповісти 52,2%, відмовилися відповідати на запитання 7,2%.

Із тих, хто визначився з вибором, 49,7% обрали Епіфанія, 25,8% - Онуфрія, 23,2 - Святослава Шевчука, 1,3% - іншого предстоятеля.

У регіональному розрізі підтримка Епіфанія на заході та в центрі країни дещо вища, ніж у центрі й на півдні, на Донбасі вона значно нижча. При цьому підтримка Онуфрія приблизно рівномірна в усіх макрорегіонах. Водночас на Донбасі вдвічі частіше, ніж в інших регіонах, пропонували свою кандидатуру на посаду предстоятеля і відмовлялися відповідати на це запитання.

Окрім цього, 42,4% респондентів заявили, що позитивно ставляться до ПЦУ, 10,3% - негативно, 37,2% - нейтрально. До УГКЦ позитивно ставляться 35,3% опитаних, негативно - 6%, нейтрально - 46,1%. До УПЦ (МП) позитивно ставляться 23% респондентів, негативно - 31,6%, 36,8% - нейтрально.

У регіональному розрізі ставлення до трьох церков порівняно рівномірне в усіх макрорегіонах, окрім значно кращого ставлення до УГКЦ на заході країни та дещо гіршого на Донбасі. Також на сході України й на Донбасі дещо краще ставлення до УПЦ (МП) і дещо гірше - до ПЦУ.

Опитування проводилося опитування методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) серед 2 тисяч респондентів на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не входять території Криму й ОРДЛО, які тимчасово не контролюються владою України. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% - для показників, близьких до 25%, 1,5% - для показників, близьких до 10%, 1,1% - для показників, близьких до 5%, 0,5% - для показників, близьких до 1%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА