14:27 11.07.2020

УЦОЯО засуджує агресивні висловлювання випускників однієї з київських шкіл, які записали відео з образою кримськотатарського народу

3 хв читати
УЦОЯО засуджує агресивні висловлювання випускників однієї з київських шкіл, які записали відео з образою кримськотатарського народу

Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) рішуче засуджує агресивні висловлювання на адресу кримськотатарського народу з боку випускників Київської міської школи №90.

"Після проходження зовнішнього незалежного оцінювання з історії України 09 липня 2020 року випускники однієї з київських шкіл записали й розмістили в соціальній мережі відео, у якому висловлюють незадоволення змістом сертифікаційної роботи, а зокрема завдання № 25, метою якого є перевірка знань щодо подій і персоналій, пов’язаних із кримськотатарським народом", – повідомляє прес-служба УЦОЯО.

Так, у завданні згадувалися такі персоналії: Ісмаїл Гаспринський (розділ 15 програми); Номан Челебіджихан (розділ 21); Амет-Хан Султан (розділ 26); Петро Григоренко (глава 29); Мустафа Джемілєв (розділ 29).

Також програма включає такі поняття, як "Кримське ханство", "національне відродження кримськотатарського народу", "кримськотатарський національний рух", "події 1917 року в Криму", "утворення Кримської АРСР", "депортація кримських татар та інших народів Криму", "кримськотатарський рух", "створення Автономної Республіки Крим", "Меджліс кримськотатарського народу (червень 1991)", "повернення кримських татар на батьківщину", "статус Криму", "анексія Росією Криму".

"Особливо прикрим є те, що учасники ЗНО, присутні на відео, у блюзнірській формі висловлюються на адресу кримськотатарського народу й дозволяють собі емоційні вигуки, що заперечують територіальну цілісність України. Заклад освіти, випускники якого зняли відео, а також дехто з осіб, зафіксованих на відео, принесли письмові вибачення за ситуацію, що склалася, однак у соціальних мережах лунають неприпустимі в сучасному світі агресивні вигуки, спрямовані на розпалювання національної, расової і релігійної ворожнечі", – йдеться в коментарі УЦОЯО.

У зв'язку з цим Український центр закликає учасників зовнішнього незалежного оцінювання, уважно ознайомитися з програмами ЗНО та ретельно готуватися до роботи з тестом.

У свою чергу керівництво Київської школи № 90 на сторінці у Фейсбуці вибачилося за висловлювання своїх випускників і запевнило, що позиція колективу школи є незмінною: Крим – це Україна.

"Просимо вибачення у всього кримськотатарського народу, корінного народу України, за образу честі та гідності, що міститься в опублікованому відео нашої випускниці. Повною мірою поділяємо обурення проявом дискримінації за національною ознакою, розуміємо неприпустимість таких ганебних висловлювань в чийсь бік", – йдеться в повідомленні.

У школі наголосили, що ця ситуація виявила необхідність прикладати в роботі ще більше зусиль з вивчення історії України та її корінних народів. "Зробимо все можливе, щоб не допустити повторення подібної ситуації. Запевняємо, що позиція колективу школи, як і всієї нашої держави, є незмінною: Крим – це Україна", – йдеться в повідомленні.

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров зазначив, що троє учасників скандального відеоролика вже принесли публічні вибачення.

"Меджліс кримськотатарського народу запрошує випускників, які допустили у своїй поведінці образливий випад проти кримськотатарського народу, але потім знайшли в собі сили вибачитися, в офіс Меджлісу кримськотатарського народу, де кожному з них особисто всесвітньо відомий правозахисник, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вручить книги з історії Криму і кримськотатарського народу", – написав Чубаров.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА