16:09 21.07.2020

У Луцьку вибухотехніки знешкодили одну гранату, яку кинув терорист, що захопив автобус, центр міста залишається перекритим

4 хв читати
У Луцьку вибухотехніки знешкодили одну гранату, яку кинув терорист, що захопив автобус, центр міста залишається перекритим

Вибухотехніки знешкодили одну гранату, яку кинув зловмисник, що захопив автобус з людьми, центр міста залишається перекритим для гарантування безпеки громадян, повідомляє управління комунікації Національної поліції України.

"На місці події перебуває міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков і перший заступник глави СБУ - керівник Антитерористичного центру при СБУ Руслан Баранецький для координації дій усіх залучених структурних підрозділів правоохоронних органів", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що поліція зараз допомагає співробітникам Служби безпеки України під час проведення ними спецоперації зі звільнення заручників, забезпечуючи правопорядок на місці надзвичайної події.

"Крім того, вибухотехніки ГУНП у Волинській області знешкодили одну гранату, яку викинув зловмисник. Його особу встановлено, це 44-річний житель Рівненської області", - додали в поліції.

Територія центру міста Луцька залишається перекритою для гарантування безпеки громадян. У зв'язку з цим правоохоронці звертаються до жителів міста з проханням не наближатися до місця події і не нагнітати обстановку в соцмережах.

"Усі задіяні сили скоординовано працюють для якнайшвидшого звільнення заручників", - підсумували правоохоронці.

Водночас низка місцевих ЗМІ повідомила про нібито обстріл терористом після приїзду Авакова будівлі облуправління поліції, яке розташоване на площі, де зупинився автобус, проте джерела агентства "Інтерфакс-Україна" спростовують цю інформацію.

"Пошкодження в будівлі облполіції з'явилися ще від першого пострілу (терориста - ІФ), який він уранці зробив, ще до приїзду (до Луцька - ІФ) Авакова", - розповіли агентству джерела, знайомі з ситуацією.

У свою чергу прес-служба Волинської обласної державної адміністрації поінформувала у Facebook, що в Луцьку відбувається засідання координаційної групи під керівництвом міністра Авакова і заступника керівника Офісу президента України Кирила Тимошенка. Зараз розробляється алгоритм дій зі звільнення заручників.

Як повідомлялося, уранці в центрі Луцька чоловік, який назвався "Максимом Плохим", захопив рейсовий автобус приміського сполучення з близько 20 пасажирами, при собі він має вибухівку і зброю. За інформацією поліції, наразі постраждалих немає. Зараз введено поліцейську операцію "Заручник", а СБУ ввела план "Бумеранг". Автобус перебуває на Театральній площі. За словами зловмисника, ще один вибуховий пристрій розміщений в іншому місці і може бути приведений у дію дистанційно.

Пізніше стало відомо, що справжнє ім'я чоловіка - Кривош Максим Степанович, він офіційно проживає в Дубні (Рівненська область), там перебуває його сім'я.

На Youtube-каналі певного користувача "Максима Плохого" з'явилося відео з озброєним чоловіком, який, імовірно, захопив заручників у центрі Луцька. Він привітав усіх "із днем антисистеми" і додав: "Не обманюйте себе, святкуйте правду".

За словами співрозмовника агентства "Інтерфакс-Україна", правоохоронці намагаються вийти з ним на особистий контакт, він періодично знімає трубку, але жодних конкретних вимог не висуває, а говорить лише загальні фрази про боротьбу з системою, анархію тощо. Попередньо є інформація про те, що чоловік, який узяв людей у заручники в Луцьку, "періодично стріляє і кинув з автобуса гранату". Правоохоронці зазначили, що терорист раніше перебував на психіатричному лікуванні.

Луцькі інтернет-ЗМІ повідомляють, що терорист оприлюднив свої вимоги у Twitter і вимагає, щоб голови судів, міністерств, прокуратури, парламенту, церков записали і виклали в Youtube заяви про те, що саме вони - терористи в законі.

Заступник глави Міністерства внутрішніх справ України Антон Геращенко зазначив, що в мережі інтернет розміщена книжка авторства Максима Плохого "Філософія злочинця", що описує перебування автора в місцях ув’язнення та його погляди на життя. Він також повідомив, що підозрюваним у захопленні заручників є Кривош Максим, народився 06.11.1975. Він уродженець с. Гай Оренбурзької області Російської Федерації. Раніше двічі судимий, відбув покарання у вигляді позбавлення волі сукупним терміном близько 10 років у виправних установах за вчинення низки тяжких злочинів.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що особисто тримає під контролем ситуацію із захопленням заручників у рейсовому автобусі в центрі Луцька, та запевняє, що робиться все, щоб ситуацію було врегульовано без жертв.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) внесено відомості за ч. 2 ст. 147 (захоплення заручників) Кримінального кодексу України.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вилетів до Луцька для координації дій правоохоронців.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА