16:02 22.07.2020

Аваков пояснив, що СБУ проводила операцію щодо автобусу в Луцьку навіть після виходу з нього терориста для перестраховки і за повною в таких ситуаціях процедурою

3 хв читати
Аваков пояснив, що СБУ проводила операцію щодо автобусу в Луцьку навіть після виходу з нього терориста для перестраховки і за повною в таких ситуаціях процедурою

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков пояснив, що Служба безпеки України вирішила проводити операцію щодо автобусу із заручниками в Луцьку навіть після того, як його покинув терорист Максим Кривош, який утримував людей, для перестраховки і за повною в таких ситуаціях процедурою.

"Все, що вчора відбувалося, відбувалося протягом майже 11 годин. Вам важко зрозуміти всю картинку, тому що ви бачите лише ті фрагменти, які ми вам давали побачити, чи ті, які могли почути з повідомлень преси. Коли йшли переговори, домовилися, що спочатку вийде терорист, він здасться, покаже, що у нього вільні руки, що він залишив зброю, і його зустрічає група з трьох осіб: медик, перший заступник голови Національної поліції Євген Коваль і ще один співробітник КОРД", - розповів він на брифінгу в середу у Миколаєві.

Аваков зазначив, що після того, як правоохоронці зафіксували терориста, який здався, в наручниках, під'їхала група Служби безпеки України, тому що інші люди ще перебували в автобусі, і не можна було до кінця припустити, чи немає у злочинця спільників в автобусі, чи немає ситуації, при якій автобус все-таки міг вибухнути.

"Тому СБУ ухвалила рішення зіграти за правилами повністю. Такі правила вам іноді, можливо, виглядають зайвими, але так треба діяти. Ось і все", - зазначив він.

Аваков наголосив, що ухвалені 21 липня рішення щодо захопленого у Луцьку автобуса не були простими. Він зазначив, що президент України Володимир Зеленський у цій ситуації поставив пріоритетом збереження людських життів.

"Тобто, нульовий ризик для кожного заручника, і, зокрема, з високою гуманністю до цієї неадекватної людини. Не можу сказати, що всі правоохоронці та силовики були в захваті від такого сценарію, але для того і працює система балансу, коли у тебе є рука, яка б’є, і є голова, яка ухвалює рішення. І коли все це перебуває в балансі - ми отримуємо ось такий непоганий результат", - сказав він.

Глава МВС також повідомив, що терорист вимагав від нього розблокувати коментарі на його (Авакова - ІФ) сторінці у Facebook, і одразу туди "бахнув свою шизофренічну маячню". "Повисіло декілька хвилин, і слава Богу. Тому що люди всі залишилися задоволені та живі, і лише шоковані", - зазначив Аваков.

Як повідомлялося, вранці 21 липня в центрі Луцька чоловік, який назвався "Максимом Плохим", захопив рейсовий автобус приміського сполучення, при собі мав вибухівку і зброю. У автобусі перебували 13 людей.

Поліція встановила особу правопорушника - Максим Кривош (1975 р. н.), офіційно проживає у Дубні (Рівненська область), там перебуває його сім'я. Уродженець с. Гай, Оренбурзької області Російської Федерації. Раніше двічі судимий і відбув покарання у вигляді позбавлення волі сукупним терміном майже десять років у виправних закладах за скоєння низки тяжких злочинів.

У мережі інтернет розміщено книгу автора "Максима Плохого", що описує перебування автора в місцях позбавлення волі та його погляди на життя.

Увечері всіх заручників - 13 осіб було звільнено, терориста затримано. Також у Харкові було затримано його ймовірного спільника. Цьому передувала розмова з Кривошем президента України Володимира Зеленського, розміщення у соцмережах відеозвернення глави держави про необхідність перегляду документального фільму (цього вимагав зловмисник). Одразу після звільнення заручників відеозвернення було видалено.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА