21:19 29.07.2020

Уряд України запустив пілотний проект монетизації допомоги на дітей "пакунок малюка"

2 хв читати
Уряд України запустив пілотний проект монетизації допомоги на дітей "пакунок малюка"

Кабінет Міністрів України запустив пілотний проект монетизації одноразової натуральної допомоги на дітей "пакунок малюка" у 2020-2021 рр.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні уряду в середу.

Зокрема, це рішення вводить цільову компенсаційну виплату замість натуральної допомоги на дітей "пакунок малюка" у розмірі 5 тис. грн.

Зазначається, що громадянам, у яких народилася дитина, у ПриватБанку буде відкрито рахунок зі спеціальним режимом використання, буде видано спеціальну соціальну картку.

За цією компенсацією можна звернутися протягом 12 місяців із дня народження дитини.

Кошти можна буде витрачати лише на купівлю дитині одягу, взуття, засобів гігієни та догляду за новонародженими.

Як повідомлялося, раніше торговельно-виробнича група "Текстиль-Контакт" закликала уряд відновити закупівлі "пакунків малюка" через Офіс управління ООН з обслуговування проектів (ЮНОПС), оскільки закупівлі у 2020 році були зірвані.

Тим часом власник "Текстиль-Контакт" Олександр Соколовський розкритикував сьогоднішнє рішення уряду.

"Одразу запитання: хто відбиратиме ці спеціальні роздрібні магазини для "пілотного" проекту, хто і як формуватиме їхній асортимент, контролюватиме якість дитячих виробів у цих спецмагазинах (а у текстилі заміна натуральних тканин на "смесовку" з поліестером або чистий ПЕ - вкрай поширена річ при бажанні здешевити виріб), і що робити жителям сіл і маленьких містечок, де не виявиться таких магазинів?", - написав він у Facebook у середу.

Він звернув увагу, що прем'єр і міністр соцполітики не взяли до уваги аргументи гендиректора Федерації роботодавців України Руслана Іллічова про те, що під озвучену раніше програму низка підприємств інвестували серйозні кошти, набрали співробітників, а тепер це все піде на дешевий китайський чи турецький ширвжиток без найменшого контролю якості.

"Подумаєш, чергові проблеми якихось там вітчизняних виробників, коли тут така цікава "спеціальна" схема намалювалася! Про яку, ще раз наголошу, ніхто раніше і близько не чув. А народилася вона у надрах Мінсоцполітики кулуарно і без найменших публічних обговорень та консультацій", - написав Соколовський.

Проект був запущений із вересня 2018 року спільно з Дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ із метою забезпечити новонароджених і молодих мам всім необхідним у перші місяці після пологів (памперси, одяг, білизна, засоби гігієни тощо - загалом 60 предметів і виробів).

"Проект давав можливість заощадити молодим батькам час (а в умовах карантину ще і не ризикувати та поменше контактувати) і гроші (закупівля здійснювалася за дуже суворими оптовими цінами, в роздріб: все це коштувало на 50-200% дорожче). А підприємствам, які беруть участь у програмі, - мати стабільне замовлення і робочі місця (було задіяно понад 1 тис. осіб лише у легкій промисловості)", - нагадав Соколовський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА