14:34 30.07.2020

Кравчук про прихід у ТКГ: Час відпочивати не настав, я робитиму все можливе для миру на Донбасі до останнього подиху

3 хв читати
Кравчук про прихід у ТКГ: Час відпочивати не настав, я робитиму все можливе для миру на Донбасі до останнього подиху

Перший президент України Леонід Кравчук повідомив, що очолив делегацію України в Тристоронній контактній групі (ТКГ) для того, щоб прискорити настання миру на Донбасі.

"Звісно, я думав про це, але коли я усвідомив уже так безпосередньо, що відбувається там на Донбасі, коли там наші молоді хлопці й дівчата вмирають, захищаючи нашу землю, проливаючи кров, захищаючи суверенітет України, я при всьому тому, що у своєму житті бачив, і можна було б відпочивати, але час для відпочинку не настав. Я прийняв рішення, якщо я зможу, а я хочу цього, щось зробити, щоб прискорити мир на Донбасі, я це робитиму до останнього подиху", - сказав він у відеокоментарі, поширеному у четвер прес-службою президента України.

Кравчук зазначив, що зустріч лідерів держав "нормандського формату" відбулася 9 грудня 2019 року у Парижі завдяки наполегливості, системності та політичній волі президента України Володимира Зеленського скликати цей саміт.

"Робота, яка триває сьогодні з підготовки берлінської зустрічі "четвірки", - це також його (Зеленського - ІФ) постійна ініціатива. Тобто він реанімував, повернув до життя "четвірку", яка вже зовсім занепала", - зазначив він.

Кравчук наголосив, що заради врегулювання ситуації на Донбасі Зеленський не боїться приймати непопулярні рішення.

"І з останнього питання він (Зеленський - ІФ) говорить, так, важливо, що ухвалили документ про "тишу", але нехай його підпишуть голови "четвірки". Нам потрібно згуртуватися всім: Україні, тим країнам Європи, які справді сповідують принципи міжнародного права, суверенітету, незалежності, які бачать, як Україна б'ється, страждає за те, щоб відстояти свою землю", - вважає він.

Кравчук також відзначив важливість об'єднання всіх всередині України. "Тим, хто бачить у цьому тільки якісь негативи, необхідна сила волі, мужність і зрозуміти, що ти - держава, і ти служиш народу, народ тебе призвав. Філософи кажуть, що чим яскравіше горить людина, тим швидше вона згорає, але щоб згоріти - потрібно світитися. Мусимо шукати шлях та об'єднуватися", - сказав він.

Леонід Макарович Кравчук народився 10 січня 1934 року. З 1991-го до 1994 рр. - перший президент України. 1994-1998 роки - народний депутат України II скликання, III, IV скликань.

28 липня президент України Володимир Зеленський подякував другому президенту України Леоніду Кучмі за його роботу на чолі української делегації в ТКГ і зазначив, що з повагою ставиться до його рішення про припинення участі в діяльності ТКГ.

29 липня Зеленський повідомив, що новим головою делегації України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі може стати нинішній перший заступник голови української делегації, віце-прем'єр України Олексій Резніков, перший президент України Леонід Кравчук або інші претенденти.

Президент України в 1994-2005 роках Леонід Кучма вдруге очолив українську делегацію в Тристоронній контактній групі щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі 3 червня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА