14:41 31.08.2020

Поліція України отримала низку доказів невинуватості нацгвардійця Марківа у вбивстві італійського журналіста Роккеллі - Аваков

2 хв читати
Поліція України отримала низку доказів невинуватості нацгвардійця Марківа у вбивстві італійського журналіста Роккеллі - Аваков

Поліція України під час розслідування справи про вбивство італійського журналіста Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова на Донбасі в травні 2014 року отримала низку доказів невинуватості українського нацгвардійця Віталія Марківа, заявляє глава МВС України Арсен Аваков і закликає італійський суд взяти до уваги ці докази.

"Хочемо дати сигнал про нашу повну готовність співпрацювати з італійськими правоохоронцями... Закликаємо італійський суд взяти до уваги наші докази", - сказав Аваков у понеділок на брифінгу в Києві.

Він зазначив, що слідство "встановило низку свідків, які дають показання... провели низку експертиз і слідчих експериментів, які дали переконливий результат - непричетність українського військовослужбовця Марківа до вбивства Роккеллі.

Нацгвардійця Марківа, який має подвійне громадянство України та Італії, затримали в Італії 30 червня 2017 року за підозрою в убивстві італійського фотожурналіста Андреа Роккеллі поблизу Слов'янська Донецької області в травні 2014 року.

У 2014 році кримінальну справу за фактом подій, під час яких загинув Роккеллі, розпочала Служба безпеки України, розслідування було призупинено на час проведення бойових дій. У листопаді 2019 року справу було передано для розслідування до МВС України.

Прокуратура Павії просила засудити Марківа до 17 років ув'язнення за сприяння в умисному вбивстві Роккеллі. Згідно з аргументами сторони обвинувачення, старший сержант Нацгвардії України Марків не скоював вбивства, але інформував керівництво НГУ про рух цивільних осіб біля фабрики Zeus Ceramica, а ті, у свою чергу, контактували з військовими Збройних сил України, які, за твердженням прокуратури, з мінометів відкрили вогонь по групі іноземних журналістів.

12 липня 2019 року італійський суд засудив Марківа до 24 років позбавлення волі, визнавши його винним у сприянні умисному вбивству італійського фотокореспондента Роккеллі в 2014 році. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що рішення італійського суду буде оскаржено.

Передбачалося, що Апеляційний суд округу Ломбардія розгляне апеляційну скаргу, подану захистом Марківа, навесні 2020 року, проте у зв'язку з пандемією коронавірусу засідання було відкладено на невизначений термін.

24 липня 2020 року в МВС України повідомили, що оскарження вироку у справі Марківа розпочнеться у вересні. "Засідання суду в другій інстанції відбуватимуться в апеляційному суді присяжних Мілана", - йдеться в повідомленні відомства на сторінці у Facebook.

Так, у клопотанні захист просить остаточно та беззастережно виправдати Марківа через відсутність доказів його причетності до трагічного інциденту, що стався 24 травня 2014 року в Донецькій області неподалік Слов'янська.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА