18:08 31.08.2020

Ситник залишається директором НАБУ, бюро працює в штатному режимі - прес-служба

3 хв читати
Ситник залишається директором НАБУ, бюро працює в штатному режимі - прес-служба

Факт визнання неконституційним указу президента про призначення на посаду не припиняє повноважень директора Національного антикорупційного бюро України або будь-якої іншої особи, яку призначає глава держави, і не означає автоматичного її звільнення, йдеться в заяві, оприлюдненій прес-центром бюро в понеділок.

"Поки Верховна Рада не ухвалить відповідних змін до законодавства, Артем Ситник має за законом виконувати свої повноваження на посаді директора НАБУ. Тож наразі інституція працює в штатному режимі", - йдеться в заяві.

Водночас, зазначають у НАБУ, наявність відповідного рішення Конституційного Суду ставить під загрозу можливість призначення нового директора бюро.

"Щоб усунути цей ризик, потрібно врегулювати питання у законодавчому полі, з обов’язковим збереженням гарантій незалежності інституції, ключовим елементом якої є особлива процедура призначення та зняття директора з посади. Національне бюро готове долучитися до приведення законодавства у відповідність Основному Закону", - додали в НАБУ.

У бюро також нагадують, що згідно зі ст. 5 закону України "Про Національне антикорупційне бюро України" поки що повноваження директора бюро припиняються у зв'язку із закінченням терміну повноважень або смертю. Його не можна звільнити, а указ президента України про призначення не може бути скасовано, крім підстав, зазначених у цій статті, з-поміж яких відсутня "визнання указу президента України неконституційним". Будь-яке інше рішення виглядатиме сумнівно і надаватиме можливості для подальшого оскарження в судді як незаконне.

"Немає правових підстав і для того, щоб визначати тимчасово виконувача повноважень директора, адже сам директор Національного бюро не перебуває ні на лікарняному, ні у відпустці й не відсутній на робочому місці з інших законних підстав", - ідеться в повідомленні.

Артема Ситника було призначено директором НАБУ 16 квітня 2015 року як переможця відкритого конкурсу серед 176 кандидатів.

Як повідомлялося, 28 серпня Конституційний Суд України ухвалив рішення про неконституційність указу від 16 квітня 2015 року про призначення Ситника директором НАБУ. Конституційне подання було передано 51 народним депутатом до КС 20 травня 2020 року

"Визнати таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), указ президента України "Про призначення А.Ситника директором НАБУ" від 16 квітня 2015 року №218/2015", - йдеться в рішенні КС.

Наголошується, що вищезазначений указ про призначення Ситника втрачає чинність з дня ухвалення КС цього рішення.

Крім того, це рішення КС не поширюється на правовідносини, які виникли в результаті здійснення посадових обов'язків Ситником.

Рішення КС є обов'язковим, остаточним і таким, яке не може бути оскаржене.

У НАБУ назвали це рішення політично мотивованим. Також у заяві НАБУ йдеться про те, що Ситник залишається керівником бюро. "Зауважимо, що незважаючи на визнання КСУ указу президента про призначення Артема Ситника директором НАБУ неконституційним, воно не передбачає його автоматичного звільнення. Закон України "Про НАБУ" містить вичерпний перелік підстав звільнення директора Національного бюро з посади, рішення Конституційного Суду серед них немає", - зазначили в НАБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА