20:22 08.09.2020

Ложкін заявляє про відродження єврейського життя в Україні

3 хв читати
Ложкін заявляє про відродження єврейського життя в Україні

Екс-глава адміністрації президента України, президент Єврейської конфедерації України Борис Ложкін під час Київського єврейського форуму 2020 заявив, що єврейському народу України довелося пережити низку надзвичайних драматичних подій, проте в останні кілька років відбувається справжнє відродження єврейського життя в країні.

"Цього року Київський єврейський форум проводиться в режимі онлайн. Форум організований Єврейською конфедерацією України в партнерстві з Jerusalem Post для охоплення ще більш широкої і глобальної аудиторії. Деякі з вас можуть задатися питанням, чому Україна організовує такий загальносвітовий єврейський захід. Відповідь дуже проста: протягом століть наша країна була одним із найяскравіших і найбільших центрів єврейського життя в світі, а українські євреї розселилися по всьому світу", - сказав Ложкін у своєму вітальному слові до учасників форуму.

"Ми завжди були євреями і завжди були в усьому світі. Чи знаєте ви, що найдавніше з коли-небудь знайдених згадок про місто Київ було написано на івриті? Рух хасидів зародився і розвивався в Україні разом з Баал-Шем-товом, Нахманом з Брацлава і багатьма іншими. У 1900 році 1 із 4 євреїв у світі проживали на території сучасної України, що робило її найбільшою єврейської країною в світі. Коли в 1917 році Україна здобула незалежність, саме Україна була першою країною, яка випускала монети і банкноти трьома мовами: українською, російською та ідиш", - зазначив він.

Ложкін нагадав, що в наступні роки єврейському народу України довелося пережити низку надзвичайних драматичних подій - спочатку тисячі погромів, потім голод під час Голодомору, після цього, звичайно, Голокост, і в кінцевому підсумку радянська антисемітська політика щодо тих, хто не був винищений.

"Більшість євреїв в Україні загинули, але деяким вдалося втекти в Ізраїль, Західну Європу і Америку. Голда Меїр, Серж Генсбур, Боб Ділан, Дастін Хоффман, Ісаак Стерн, Стівен Спілберг, Зигмунд Фрейд - їх сім'ї приїхали з України! Коли Україна стала незалежною в 1991 році, в країні залишилося дуже мало євреїв, процвітав антисемітизм, і багато хто сумнівався, що у єврейського життя є майбутнє. Але в останні кілька років ми є свідками справжнього відродження єврейського життя в Україні", - сказав Ложкін.

Він наголосив, що відродження українського єврейства стало можливим завдяки внутрішній силі спільноти, а також величезній підтримці, яку воно отримало від "братів і сестер з усього світу, особливо з Ізраїлю, США та Європи".

"Настав час повернути цей борг світу. Єврейська Конфедерація України прагне зробити свій внесок у розвиток світової єврейської громади, і саме тому ми організуємо Київський єврейський форум. Як запобігти антисемітизму і боротися з ним? Яке майбутнє у американо-ізраїльських відносин? Яким має бути майбутнє іудаїзму? Як ми повинні увічнити пам'ять жертв Голокосту і навчити наше нове покоління? Це лише частина питань, які ми розглянемо в найближчі два дні. Хочу привітати і подякувати всім чудовим спікерам форуму, нашим партнерам і учасникам. Для нас велика честь співпрацювати з усіма вами для того, щоб зробити цей світ кращим і більш прийнятним", - сказав Ложкін.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА