20:19 16.09.2020

НАБУ спростувало низку заяв Венедіктової в Раді і звинуватило генпрокурора в маніпуляціях фактами

4 хв читати
НАБУ спростувало низку заяв Венедіктової в Раді і звинуватило генпрокурора в маніпуляціях фактами

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова під час свого виступу у Верховній Раді 15 вересня 2020 року спотворила низку фактів, щодо "справи ОАСК", справи про можливе отримання хабара народним депутатом Олександром Юрченком (фракція "Слуга народу") і екстрадиції власника VAB Банку (ВіЕйБі Банк), зазначається в заяві, оприлюдненій прес-службою Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

Так, у НАБУ спростували заяву Венедіктової про те, що вона не отримала матеріали розслідування у справі про зловживання суддів Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК).

"... Минуло понад трьох місяців з моменту повідомлення про підозру (суддям ОАСК) .... Клопотання про відсторонення суддів направлено було в ВРП мною за рапортом прокурора САП, за рапортом, який я сама запросила. Матеріалів від НАБУ у мене на столі досі немає. Питання про арешти, відправлення таких речей без матеріалів проваджень неможливе", - заявила Венедіктова у Верховній Раді 15 вересня.

У НАБУ заперечують, що передали генпрокурору і її заступнику проекти клопотань про усунення шістьох суддів ОАСК, про дозвіл на затримання, арешт і утримання під вартою 23 липня 2020 року. Оскільки реакції генпрокурора не було, а її заступник заявив про неможливість розгляду таких клопотань, звернення до генпрокурора було направлено повторно 31 липня 2020 року. Після цього генпрокурор направила в НАБУ листа про необхідність надання додаткових матеріалів на обгрунтування поданих проектів клопотань.

"За результатами вивчення доказів (зокрема, матеріалів негласних слідчо-розшукових дій), обсяг яких склав понад 5 томів, генпрокурор підписала клопотання про відсторонення суддів. Окремо зауважимо, що генеральному прокурору неодноразово доповідали про обставини справи під час спільних нарад, також це робили і співробітники НАБУ, як до, так і після повідомлення про підозру суддям ОАСК 17 липня 2020 року. Більше того, генеральний прокурор особисто приймала низку процесуальних рішень у справі. Також зазначимо, що до передання справи від СБУ в НАБУ в липні 2020 року матеріали розслідування фактично більше року фізично перебували в Офісі генпрокурора", - наголошують в НАБУ.

У справі нардепа Юрченка Венедіктова заявила, що факт використання службового становища для одержання неправомірної вигоди не підтверджується матеріалами справи. Крім того, генпрокурор повідомила, що 14 вересня о 17:20 отримала "лист від керівництва НАБУ і чернетку підозри без матеріалів провадження. Лист і чернетка - все".

У НАБУ заявили, що в матеріалах, переданих в Офіс генпрокурора, містилися крім іншого розсекречені протоколи скоєних негласних слідчо-розшукових дій, згідно з якими нардеп під час зустрічі з детективом "під прикриттям" повідомив, що необхідною умовою для внесення запропонованих поправок і пропозицій до законопроекту є надання йому неправомірної вигоди в розмірі, який повідомить його помічник. Пізніше помічник нардепа повідомив розмір хабара - $ 13 тис.

"3 серпня 2020 року народний депутат вніс до законопроекту потрібні пропозиції. Під час наступних зустрічей з детективом народний депутат підтвердив свою обізнаність з фактом передання помічникові грошових коштів, а також повідомив, що для їх подальшого схвалення профільним комітетом Верховної Ради заявнику необхідно надати ще $ 200 тис. 15 вересня 2020 року Національне бюро повторно надало Офісу генерального прокурора наявні матеріали кримінального провадження", - заявляють в НАБУ.

У Бюро також уточнили, що матеріали, які обґрунтовують підозру нардепу, вивчалися прокурорами Офісу генпрокурора ще 10 вересня 2020 року. До того ж, близько 21:00 10 вересня відбулася нарада за участю генпрокурора, першого заступника директора НАБУ і керівника Департаменту Офісу генпрокурора, під час якого була представлена інформація про встановлені слідством обставини.

Також у виступі у Верховній Раді Венедіктова заявила, що після виконання Офісом генпрокурора рішення Вищого антикорупційного суду у справі власника VAB Банку в справі більше не було жодних реальних подальших заходів.

У НАБУ в свою чергу повідомляють, що через три дні після скасування генеральним прокурором постанови про закриття справи НАБУ і САП направили в офіс генпрокурора клопотання про видачу власника VAB Банку для притягнення до кримінальної відповідальності для подальшого звернення до компетентних органів Австрії із запитом про екстрадицію.

"Станом на 15 вересня 2020 года Офіс генпрокурора до органів Австрії не звертався", - повідомляють у Бюро.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА