16:49 17.09.2020

Рішення КС не ставить під загрозу діяльність НАБУ - Центр протидії корупції

4 хв читати
Рішення КС не ставить під загрозу діяльність НАБУ - Центр протидії корупції

Рішення Конституційного Суду України (КС), яким визнано такими, що не відповідають Конституції України, низку положень закону "Про Національне антикорупційне бюро України", не ставить під загрозу діяльність НАБУ, вважають у Центрі протидії корупції (ЦПК).

"Хоча суд і визнав неконституційним повноваження президента утворювати НАБУ, але це рішення не має зворотної сили. Отже, таке повноваження було реалізовано одноразово та було законним на момент утворення органу і втратить чинність лише в майбутньому. Це означає, що легітимність існування НАБУ і його створення поза сумнівом. Також КС закрив провадження у частині конституційності статусу НАБУ як державного правоохоронного органу. Водночас це не виключає можливості повторного оскарження цієї норми в майбутньому, і тому її також слід привести у відповідність до Конституції України, усунувши будь-які ризики для НАБУ", - йдеться в коментарі ЦПК.

Загалом рішення КС не створює загроз ані для попередньої, ані для подальшої діяльності НАБУ, вважають у ЦПК. Це означає, що всі дії детективів у межах кримінальних проваджень були законними. Також законними і легітимними є всі рішення, пов'язані з організацією діяльності НАБУ.

"Водночас визнання неконституційними повноважень президента, які не передбачені Конституцією, відповідає попередній практиці КС. Про цю проблему було відомо давно, однак її так і не вирішили", - наголошують у ЦПК.

Тепер Верховна Рада має три місяці для перегляду неконституційних положень закону про НАБУ і внесення до нього необхідних змін.

"Очевидно, що тепер повноваження з призначення та звільнення директора НАБУ й інші неконституційні "права" президента мають бути ліквідовані. Натомість ці повноваження потрібно делегувати іншому суб'єкту - найвідповідніше Кабінету Міністрів", - вважають у ЦПК.

У центрі зазначають, що в Офісі президента неодноразово озвучували наміри "змінити Конституцію" і не хочуть втрачати повноваження щодо впливу на діяльність бюро.

"Це означає, що депутати монобільшості разом з Офісом підуть шляхом внесення тимчасових змін до закону і паралельно намагатимуться змінити Конституцію "під себе". Головна небезпека в тому, що такі тимчасові зміни можуть передбачати призначення тимчасового керівника без будь-якого конкурсу, як зараз в ДБР. Зрештою тимчасовий керівник може перетворитися на постійного та контрольованого, адже він залишатиметься на посаді, допоки не будуть ухвалені зміни до Конституції, які потребують 300 голосів", - наголосили в ЦПК.

Крім того, зміни Конституції стосовно НАБУ можуть стати спробою закріпити політичну залежність органу та перетворити призначення директора бюро на політичне, без обов'язковості будь-якого конкурсу.

"Депутатам і Зеленському також буде вигідно не поспішати з усуненням неконституційних положень. Адже після закінчення наданого Конституційним Судом терміну НАБУ якнайдовше залишатиметься в невизначеному законодавчому полі. З високою імовірністю під час розгляду законодавчих змін вдадуться до спроби звузити гарантії незалежності бюро і його керівництва, що є неприпустимим, суперечитиме міжнародним стандартам і попереднім зобов'язанням України перед міжнародними партнерами, які надавали суттєву підтримку втіленню антикорупційної реформи", - упевнені в центрі.

Також у ЦПК припускають, що депутати спробують звільнити нинішнього директора НАБУ через перехідні положення закону, якими вноситимуться зміни до неконституційних положень.

"Це підриває незалежність бюро і створює вкрай небезпечний прецедент на майбутнє, адже у такий спосіб може бути звільнено будь-якого незручного керівника НАБУ, що створює передумови для його політичної залежності. Це також суперечитиме попередній практиці, адже після рішення КС в аналогічній справі про НКРЕКП члени колегіального органу зберегли свої посади та продовжили виконувати повноваження", - резюмують у ЦПК.

Як повідомлялося, наприкінці липня 50 народних депутатів направили до КС подання, в якому оскаржили закон "Про Національне антикорупційне бюро України" від 14 жовтня 2014 №1698-VII зі змінами. Автори подання вважають, що Конституції України не відповідає абзац перший ч. 1 ст. 1 закону в частині визначення НАБУ державним правоохоронним органом.

Також парламентарі вважають таким, що не відповідає Основному закону, закріплення повноважень президента створювати НАБУ, призначати та звільняти з посади директора НАБУ, визначати трьох членів комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора бюро.

28 серпня в НАБУ заявили, що КС прийняв подання на розгляд. Того самого дня КС визнав неконституційним указ п'ятого президента України Петра Порошенка про призначення Артема Ситника директором НАБУ.

Велика палата Конституційного Суду України на засіданні 16 вересня визнала такими, що не відповідають Конституції України, низку положень закону "Про Національне антикорупційне бюро України". Положення закону, визнані неконституційними, втратять чинність через три місяці після ухвалення судом рішення. Верховна Рада має невідкладно привести положення законодавства України у відповідність до рішення КС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА