13:58 19.09.2020

Навальний почав сам писати в соцмережах, повідомив, що вже може ходити

3 хв читати
Навальний почав сам писати в соцмережах, повідомив, що вже може ходити

Опозиціонер Олексій Навальний розповів про своє відновлення в лікарні Charite у Німеччині, повідомив, що почувається краще і вже може ходити.

"Розкажу, як триває моє відновлення. Це вже чітка дорога, хоча й неблизька (...) Зараз я хлопець, у якого тремтять ноги, коли він йде сходами, проте він вже думає: "О, це ж сходи! Ними піднімаються. Мабуть, треба пошукати ліфт". А раніше б просто тупо стояв і дивився", – написав він на своїй сторінці в Instagram.

Навальний також повідомив, що "ще зовсім нещодавно не впізнавав людей і не розумів, як розмовляти".

За словами опозиціонера, в перші дні після виходу з коми у нього були проблеми з пам'яттю.

"Щоранку до мене приходив лікар і говорив: Олексію, я приніс дошку, придумаймо, яке на ній написати слово. Це вводило мене у відчай, тому що хоч я вже загалом і розумів, чого хоче лікар, але не розумів, де брати слова. В якому місці голови вони виникають? Де знайти слово і як зробити так, щоб воно щось означало? Все це було геть не зрозуміло. Утім, як висловити свій відчай, я теж не знав і тому просто мовчав. І це я ще описую пізній етап, який сам пам'ятаю", – додав він.

Навальний зазначив, що відновлення ще триватиме: "багато проблем ще слід вирішити, але приголомшливі лікарі університетської берлінської клініки "Шаріте" вирішили головну. Вони перетворили мене з "технічно живої людини" в того, хто має всі шанси знову стати вищою формою істоти сучасного суспільства – людиною, яка вміє швидко гортати Instagram і без роздумів розуміє, де ставити лайки".

На фото, розміщеному на сторінці опозиціонера, Навальний йде сходами в лікарні.

Навальному стало зле 20 серпня у польоті з Томська до Москви. Літак здійснив екстрену посадку в аеропорту Омська. Опозиціонера госпіталізували в комі до реанімації омської лікарні. 22 серпня його перевезли на лікування до Німеччини в берлінську клініку Charite.

2 вересня влада ФРН з посиланням на лабораторію бундесверу оголосила про те, що в організмі Навального виявлено сліди отрути з групи "Новачок", про яку вперше стало відомо після отруєння у Великій Британії екс-працівника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії у березні 2018 року. Відповідальність за замах на Скрипалів британська влада поклала на Росію. У Москві відкидають ці звинувачення.

7 вересня в клініці Charite повідомили, що Навального вивели зі штучної коми, його стан покращився.

У середу, 9 вересня, німецькі ЗМІ з посиланням на німецьке міністерство оборони повідомили, що Берлін передав до ОЗХЗ (Організації із заборони хімічної зброї) результати дослідження Навального і не бачить необхідності направляти їх безпосередньо Росії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА