20:58 22.09.2020

НКРЕКП розробила законопроект про запобігання зловживанням на ринках е/е і газу в рамках синхронізації з євроринками

2 хв читати
НКРЕКП розробила законопроект про запобігання зловживанням на ринках е/е і газу в рамках синхронізації з євроринками

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), розробила проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках.

Відповідний законопроект оприлюднено на сайті регулятора для отримання пропозицій і зауважень, які приймаються до 22 жовтня.

Згідно із супровідними документами до законопроекту, його розроблено з метою транспозиції в українське законодавство адаптованої версії Регламенту ЄС №1227/2011 від 25 жовтня 2011 року про цілісність і прозорість оптового енергоринку, стосовно якого Україна має міжнародні зобов'язання у рамках Договору про заснування Енергетичного співтовариства.

Проект пропонує внесення змін, зокрема, до Кодексу про адміністративні правопорушення, закони про НКРЕКП, ринок електроенергії, ринок природного газу, Антимонопольний комітет України.

Член НКРЕКП Ольга Бабій на своїй сторінці у Facebook у вівторок зазначила, що це перший законопроект, ініційований регулятором, звернувши увагу на його актуальність у світлі синхронізації українських енергоринків із європейськими.

"Час упровадити відповідальність учасників ринків (газу й електроенергії - ІФ), формалізувати їхню діяльність для підготовки синхронізації з європейськими енергетичними ринками. Саме про це законопроект. Упевнена - в нас усе вийде", - написала вона.

Законопроект, зокрема, передбачає доповнення законодавства України новими положеннями та термінологією, що відповідають європейському енергозаконодавству, а саме впроваджуються поняття "оптовий енергетичний ринок", "оптові енергетичні продукти", "інсайдерська інформація на ринках електроенергії та газу", "маніпулювання на ринках", "особа, яка професійно організовує операції з оптовими енергетичними продуктами".

Відповідно до проекту, НКРЕКП отримує право реєстрації суб'єктів господарювання на ринках енергетики та впровадження такого реєстру. При цьому інформацію з реєстру учасників оптових енергетичних ринків регулятор передає Раді регуляторних органів Енергетичного співтовариства й вона оприлюднюється на сайті НКРЕКП.

Також розширюються її повноваження в частині визначення вимог стосовно заборони та запобігання зловживанням на оптових енергоринках, контролю цих ринків і поведінки на них суб'єктів господарювання з метою визначення ознак зловживань або підозрілої діяльності.

Зокрема, комісія отримує право встановлювати перелік дій, які визначаються як маніпулювання або спроба маніпулювання. У разі, якщо в процесі моніторингу торговельної діяльності енергетичними продуктами комісія виявила факти або отримала підозри на порушення обмежень щодо поводження з інсайдерською інформацією, а також виявлено дії, що мають ознаки або спроби маніпулювання, комісія отримує право ініціювати розслідування цих порушень.

З метою раннього виявлення порушень у сфері захисту економічної конкуренції на енергетичних ринках НКРЕКП взаємодіє з Антимонопольним комітетом у процесі моніторингу ринків і проведення розслідувань. Порядок такої взаємодії визначається меморандумом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА