21:38 29.09.2020

Океанічний промисел Криму став інструментом відмивання грошей російськими структурами

2 хв читати
Океанічний промисел Криму став інструментом відмивання грошей російськими структурами

Спільне журналістське розслідування канадського телебачення "CBC", "Радіо-Канада" і латвійського "Nekā Personīga" ("Нічого особистого") виявило зв'язок діяльності російських спецслужб із масовим відмиванням російських грошей через підставні компанії в інших країнах і пов'язане з Кримом українське океанічне рибальство, повідомляється на сайті Асоціації реінтеграції Криму.

Розслідування було пов'язано із загибеллю українського риболовецького судна "Іван Голубець" у 2019 році біля берегів Мавританії. Судно належало українській державній компанії "Сервіс", але було здано в оренду канадській офшорній компанії "Evial Business", пов'язаній з латвійською компанією "Oceanic Fisheries NB". "Іван Голубець" ходив під грузинським прапором, був внесений до переліку суден Російського морського регістра судноплавства. Страховиком судна виступив російський "Ингосстрах", при чому страховий поліс почав діяти за п'ять годин до займання на борту.

"Evial Business" і "Oceanic Fisheries" у 2016-17 рр отримали великі суми на свої рахунки в латвійському банку "Baltikums" (пізніше - "BlueOrange") від російського "Сбербанку", зокрема, "Evial Business" отримав $ 26,5 млн з РФ протягом всього декількох місяців. "Oceanic Fisheries" володіє судном "Капітан Крилов", яке опинилося поряд, коли загорівся "Іван Голубець". У розслідуванні зазначається, що той факт, що під час пожежі в безпосередній близькості від корабля перебували інші судна, може вказувати на незаконне перевантаження.

Зв'язок між Російським морським регістром судноплавства, "Evial Business" і загибеллю судна "Іван Голубець" вже встановлений чинним рішенням Саратського районного суду Одеської області від 29 січня 2020 року у справі 513/1077/19. Наразі Національне антикорупційне бюро України веде відповідне розслідування.

Автори матеріалу зазначають, що 30 років тому Україна володіла великою кількістю океанських риболовецьких суден, а після окупації Криму їх кількість зменшилася до 11. Судна, що базуються в порту Севастополь, були здані в оренду зареєстрованим на Кіпрі компаніям із невідомими власниками, і після анексії Криму Україна перестала отримувати гроші за використання офшорів.

"Oceanic Fisheries NB" перебуває в Лієпаї на території рибальської компанії "Baltreids", що належить бізнесменам російського походження. Судна "Baltreids" кілька разів потрапляли в ситуації нелегального промислу в Атлантичному океані, ця компанія згадується у звітах "Грінпісу". Її власники зареєстрували на Кіпрі компанію за адресою, де також знаходиться компанія, що належить "BlueOrange Bank".

Розслідування "Nekā personīga" зазначає причетність цієї компанії до підозрілих операцій з російськими грошима, а відмивання грошей через підставні компанії бізнесменами російського походження в Латвії та Канаді було б неможливим без діяльності СПАО "Ингосстрах", Російського морського регістра судноплавства та інших державних структур РФ. "Таким чином, океанічний промисел Криму став тепер інструментом відмивання грошей контрольованою російською державою міжнародною мафією в багатьох цивілізованих країнах світу", - резюмується в повідомленні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА