11:31 02.10.2020

У НАНУ заявили, що вибори президента і президії 6-9 жовтня були призначені з дотриманням вимог законодавства та статуту академії

3 хв читати
У НАНУ заявили, що вибори президента і президії 6-9 жовтня були призначені з дотриманням вимог законодавства та статуту академії

Вибори президента та президії Національної академії наук України (НАНУ) призначені та організовані з повним дотриманням порядку і процедур, визначених законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність" та статутом НАНУ, а також з урахуванням чинних карантинних обмежень, повідомляє прес-служба академії.

"За правовими висновками Інституту законодавства Верховної Ради України й Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України, рішення президії НАН України щодо проведення виборів президента та членів президії НАН України (постанова президії НАН України від 07.09.2020 № 138 "Про порядок проведення виборчої сесії загальних зборів НАН України та загальних зборів відділень НАН України" та інші) було ухвалено відповідно до чинного законодавства, статуту Академії та вимог карантинного режиму", - йдеться у заяві, оприлюдненій у соцмережі Facebook у зв'язку з позовом академіка НАНУ Богдана Данилишина про незаконність проведення виборів президента і президії НАНУ 6-9 жовтня 2020 року.

У заяві наголошується, що НАНУ "здивована і глибоко обурена" численними образами честі й гідності колективу Академії, які Данилишин озвучував усно і в публікаціях у ЗМІ.

"Йдеться, зокрема, про необґрунтовані підозри в бік президії НАН України щодо фальсифікації результатів майбутніх виборів президента і президії НАН України, а також дискримінацію співробітників Академії за віковою ознакою", - йдеться у заяві.

"Звертаємо увагу також на те, що станом на сьогодні звернень від академіка НАН України Б. М. Данилишина до НАН України щодо зняття своєї кандидатури з виборів на посаду президента НАН України не надходило. Натомість інших кандидатів на посаду президента НАН України академік Б. М. Данилишин закликав зняти свої кандидатури", - зазначають у НАНУ.

Як повідомлялося, кандидат на посаду президента НАНУ, голова Ради Національного банку (НБУ) Богдан Данилишин 29 вересня подав позов до Шевченківського районного суду Києва про незаконність проведення виборів президента і президії НАНУ 6-9 жовтня 2020 року. Він також просить суд визнати незаконною і скасувати постанову президії НАНУ від 7 вересня 2020 року №138 "Про порядок проведення виборчої сесії загальних зборів НАН України та загальних зборів відділень НАН України".

Данилишин також закликав претендентів на посаду президента НАНУ бойкотувати вибори президента Академії, які були призначені "під час піку пандемії коронавірусу".

Вибори президента НАНУ були заплановані на квітень 2020 року, проте були відкладені через карантин, введений у зв'язку з пандемією коронавірусу. У липні поточного року чинний на той момент президент Академії Борис Патон сказав, що бачить своїм наступником віце-президента академії Анатолія Загороднього. На 102-му році життя 19 серпня 2020 року Патон помер.

Раніше президія академії затвердила списки кандидатів на посаду президента НАНУ, серед яких академіки Данилишин, Загородній, Владислав Гончарук, Сергій Комісаренко, а також академік й екс-віце-прем'єр Володимир Семиноженко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА