20:09 05.10.2020

У МВС Киргизстану визнали застосування водометів, сльозогінного газу і світлошумових гранат при розгоні опозиційного мітингу в Бішкеку

2 хв читати
У МВС Киргизстану визнали застосування водометів, сльозогінного газу і світлошумових гранат при розгоні опозиційного мітингу в Бішкеку

Міліція Киргизстану підтвердила застосування спецзасобів при розгоні опозиційного мітингу в понеділок в Бішкеку біля будівлі парламенту.

"З метою гарантування безпеки городян і збереження спокою в Бішкеку мітингувальників довелося розігнати за допомогою спеціальних газошумових засобів і водометів", - повідомила в понеділок прес-служба МВС Киргизстану.

У відомстві зазначили, що МВС закликало мітингувальників на площі Ала-Тоо мирно розійтися, однак учасники мітингу і його організатори "намагалися порушити громадський порядок і перекрити рух на проспекті Чуй, а потім вони агресивно почали рух до будівлі парламенту і спробували зламати залізні ворота".

"Наразі міліція працює в режимі підвищеної готовності для відновлення громадського порядку в Бішкеку. Ще раз закликає організаторів і керівників партій розпустити своїх прихильників по домівках", - заявили в МВС.

Дотепер силовики відтіснили від будівлі парламенту прихильників опозиційних партій, не згодних з попередніми результатами виборів. Як передає кореспондент "Інтерфаксу" з місця подій, вони повністю витіснили мітингувальників з центральної площі Бішкека. Застосовуються сльозогінний газ і світлошумові гранати. Мітингувальники розійшлися центральними вулицями Бішкека, але не розходяться по домівках.

За попередніми даними Міністерства охорони здоров'я, в лікарні Бішкека з різними травмами доставлено 16 осіб, які постраждали під час розгону демонстрантів.

За словами організаторів, в акції протесту беруть участь представники і прихильники 11 політичних партій з 16-ти, які брали участь напередодні в парламентських виборах. Вони підписали резолюцію з вимогою скасування підсумків голосування.

За попередніми даними на 20:00, після ручного підрахунку підсумків голосування, партія "Биримдік", до якої входить рідний брат чинного президента Киргизії Сооронбая Жеенбекова Асилбек Жеенбеков, набрала 25,98%.

Партія "Мекенім Киргизстан" ("Батьківщина Киргизстан") набирає 24,56%. За повідомленнями місцевих ЗМІ, партія "Мекенім Киргизстан" фінансується колишнім заступником голови Державної митної служби Киргизстану Раімбеком Матраімовим, ім'я якого пов'язують з операціями з відмивання і виведення грошей з республіки і контрабандою товарів через Ошську область.

Партія "Киргизстан" набирає 8,96%, "Бутун Киргизстан" - 7,62%, "Мекенчіл" - 7,26%. Решта партій не змогли подолати семивідсотковий бар'єр.

4 жовтня в Киргизстані відбулися вибори до парламенту країни, в яких взяли участь 16 політичних партій. Явка виборців склала 56,5%. Остаточні підсумки виборів планується оголосити протягом 20 днів після завершення автоматичного підрахунку голосів.

Після оголошення попередніх підсумків виборів до парламенту Киргизстану відразу кілька опозиційних партій заявили, що не визнають результати виборів внаслідок масових порушень і фальсифікацій під час виборчого процесу. Представники опозиційних партій вийшли на мітинг з вимогою скасувати результати голосування і оголосити повторні вибори.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА