11:08 07.10.2020

Ставлення українців до Росії у вересні погіршилося - соцопитування

4 хв читати
Ставлення українців до Росії у вересні погіршилося - соцопитування

У серпні-вересні 2020 року ставлення українців до Росії знову погіршилося, а ставлення росіян до України дещо покращилося, і вдруге за історію спостережень із 2008 року росіяни краще ставляться до України, ніж українці до Росії, але різниця мінімальна, свідчать результати спільного проекту Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) та російської недержавної дослідницької організації "Левада-Центр".

"В Україні у вересні 2020 року добре або дуже добре ставилися до Росії 42% українців, погано або дуже погано теж 42%, 16% не визначилися. У Росії добре або дуже добре ставилися до України 48% населення, погано або дуже погано - 43%, 9% не визначилися", - йдеться в прес-релізі, оприлюдненому КМІС у середу вранці.

Соціологи зазначають, що ставлення українців до Росії суттєво залежить від регіону: на заході позитивно ставляться до Росії 30%, у центрі - 38%, на півдні - 52%, на сході - 56%. Більшість тих, хто негативно ставиться до Росії, сконцентровані в західному регіоні (56%), найменше таких - у східному регіоні (27%).

"Водночас цього разу опитування не є повністю еквівалентним, бо в Росії дослідження проводили методом особистого (face-to-face) інтерв'ю, а в Україні - методом телефонного опитування, це питання потребує подальшого вивчення", - наголошують соціологи.

У релізі зазначено, що за весь період спостережень (окрім вересня 2019 року) українці краще ставилися до Росії, ніж росіяни до України. У вересні 2019 року ставлення росіян до України було дещо кращим, можливо, через очікування, що нова українська влада змінить ставлення українців до Росії. Після анексії Криму та початку військових дій на Донбасі відбулося різке падіння позитивного ставлення українців до Росії (з 90% до 30%), але після закінчення активних бойових дій ставлення українців до Росії знову дещо покращилося.

Соціологи констатують, що порівняно з вереснем 2019 року і лютим 2020 року рівень підтримки незалежності України (відсоток тих, хто вважає, що Україна має бути незалежною від Росії) залишається тим самим - 90%, цей показник практично не змінюється з 2014 року. Кількість тих, хто хоче закритих кордонів із Росією, становить 39%, а кількість тих, хто хоче незалежних відносин, але без кордонів і митниць, становить 51%.

У Росії порівняно з січнем 2020 року трохи збільшилася кількість тих, хто хоче закритих кордонів з Україною (було 26%, стало 30%), і зменшилася кількість тих, хто не хоче мати віз і кордонів (було 56%, стало 51%). Кількість тих, хто хоче об'єднання в одну державу, практично не змінилося - 16%.

За словами гендиректора КМІС Володимира Паніотто, час від часу соціологи запитують українців не лише про ставлення до Росії, а також окремо про ставлення до росіян і до керівництва Росії.

"Останнє таке дослідження було в лютому 2019 року. Загалом до Росії тоді позитивно ставилися 57% українців. При цьому до росіян позитивно ставилися 77% українців, тоді як до керівництва Росії ставлення було різко негативне, і лише 13% українців ставилися позитивно. Така сама ситуація зі ставленням росіян (громадян Росії) до України, в лютому 2019 року всього 34% росіян ставилося позитивно до України, 82% росіян позитивно ставилося до українців і лише 7% росіян - позитивно до керівництва України. Таким чином, і в Україні, і в Росії позитивне ставлення до держави зумовлене передусім позитивним ставленням до населення", - сказав Паніотто.

КМІС провів опитування методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів із 12 до 16 вересня 2020 року. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включено території, які тимчасово не контролює влада України, - АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. Під час опитування проведено 2000 інтерв'ю.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 та з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,2% для показників, близьких до 50%, 2,1% - для показників, близьких до 25%, 1,4% - для показників, близьких до 10%.

"Левада-Центр" проводив опитування за репрезентативною вибіркою населення Росії, 1601 людина віком 18 років і старше, у період 20-26 серпня 2020 року методом особистого інтерв'ю. Статистична похибка за вибірки 1601 людина (з імовірністю 0,95) не перевищує 3,4% для показників, близьких до 50%, 2,9% - для показників, близьких до 25%/75%, 2,0% - для показників, близьких до 10%/90%, і 1,5% - для показників, близьких до 5%/95%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА