14:35 07.10.2020

Співробітники Державної податкової та комерційних банків причетні до діяльності конвертаційного центру, що завдав мільярдних збитків державі - СБУ

2 хв читати
Співробітники Державної податкової та комерційних банків причетні до діяльності конвертаційного центру, що завдав мільярдних збитків державі - СБУ

Співробітники Державної податкової служби та керівники деяких комерційних банків причетні до діяльності масштабного "конвертаційного центру" з обігом понад 15 млрд грн, повідомив начальник управління департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України Ілля Вітюк.

"До функціонування "конвертаційного центру" причетні були і керівні посадові особи окремих комерційних банків, і колишні, можливо, і діючі працівники Державної податкової служби, та інші особи", - сказав він під час прес-конференції в середу.

За його словами, частині фігурантів уже повідомили про підозру, а за деякими справами оголошено рішення суду. Зокрема, екс-працівнику Держподаткової в травні повідомили про підозру в несанкціонованому втручанні в роботу інформаційно-транспортної системи Держподаткової, а деяким особам повідомили про підозру у "фіктивному підприємництві", тобто відкритті підприємств із злочинною метою.

"У нас службові злочини... потребують завдання матеріального збитку. А в цьому випадку збитком і є ці збитки, які мають бути нараховані податковими перевірками. Тому ми не можемо оголосити про підозру деяким чиновникам, тому що у нас відсутній цей матеріальний збиток. Він з'явиться, коли нам дозволять здійснювати перевірки", - додав Вітюк.

За його словами, реальна сума обігу зазначеного конвертаційного центру перевищує 15 млрд грн, тому збиток державі можна оцінити тільки приблизно.

"Якщо ми беремо обіг конвертаційного центру 15 млрд грн, то поділити треба на шість - це буде сума ПДВ, який не було сплачено до державного бюджету... Це понад 2,5 млрд грн податку на додану вартість. Окрім того, під час проведення таких операцій підприємство ухиляється від сплати податку на прибуток", - пояснив Вітюк.

Як повідомлялося, під процесуальним керівництвом Офісу генпрокурора слідчі Головного слідчого управління СБУ припинили діяльність масштабного "конвертаційного центру" з обігом понад 15 млрд грн.

За даними слідства, у 2019-2020 роках посадові особи Державної фіскальної служби, а в подальшому - Державної податкової служби, спільно з учасниками транзитно-конвертаційних груп, створили протиправний механізм незаконного формування сум податкового кредиту з ПДВ суб'єктам господарської діяльності реального сектора. Зокрема, вони несанкціоновано втручалися в роботу електронного програмного продукту, що призвело до спотворення процесу обробки інформації та безпідставного формування податкового кредиту з ПДВ в особливо великих розмірах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Міноборони створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення системного управління військовою допомогою від партнерів

Спровоковану ворожим артобстрілом пожежу в Куп'янську ліквідовано, незважаючи на загрозу повторних обстрілів

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту Прилуцької

Грузія продовжила термін перебування українців без візи до трьох років

У західних областях України в четвер удень 9-14°; на решті території 17-22°

У Києві очікують, що законопроєкт про допомогу Україні Байден підпише негайно – Єрмак

Рада збільшила чисельність Держприкордонслужби на 15 тисяч військовослужбовців

ДТЕК планує відновити електропостачання знеструмлених споживачів Святошинського району Києва протягом двох годин

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА