21:27 09.10.2020

Венеціанська комісія висловилася про термінову реформу ВРП і розкритикувала законопроект Зеленського про судоустрій

2 хв читати
Венеціанська комісія висловилася про термінову реформу ВРП і розкритикувала законопроект Зеленського про судоустрій

Комісія Ради Європи за демократію через право (Венеціанська комісія, ВК) в п'ятницю затвердила свій висновок щодо законопроекту №3711 про судоустрій, висловивши низку критичних зауважень до нового порядку формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) і наголосивши на важливості якнайшвидшого вирішення проблеми доброчесності членів Вищої ради правосуддя (ВРП).

Як повідомляється на сайті Центру протидії корупції (ЦПК) в п'ятницю, законопроект, внесений до Верховної Ради президентом України Володимиром Зеленським у червні, в липні схвалили в парламентському комітеті з питань правової політики, а потім спікер парламенту Дмитро Разумков офіційно звернувся до Венеціанської комісії з проханням його оцінки. Венеціанська комісія у своєму висновку стверджує: "Оскільки проект №3711 не передбачає комплексної реформи, відповідно цей висновок не має характеру комплексної оцінки". У ЦПК вважають: ВК цим дала зрозуміти, що Україні потрібна комплексна реформа суддівського управління, і законопроект №3711 такою не є.

За висновком ВК, реформована ВРП не повинна отримати контроль над новоствореною ВККС. Міжнародних експертів до складу конкурсної комісії ВККС повинні делегувати тільки визнані світові організації, причому без номінацій від міжнародників. Конкурсна комісія повинна мати можливість оцінювати всю інформацію про кандидатів до ВККС, включно з інформацією з обмеженим доступом. Це означає, що ВРП не повинна на це впливати і втручатися в роботу комісії і аналіз кандидатів.

Члени Венеціанської комісії підтримали норми законопроекту, які скасовують скорочення суддів Верховного суду. Крім того, вони висловилися і про переведення суддів попереднього Верховного суду України в новий Верховний суд: такі судді повинні пройти перевірку на доброчесність у встановленому законом порядку.

Члени ВК у своєму висновку зазначають, що "питання доброчесності членів ВРП є терміновим і воно повинно бути вирішене без зволікань" і, пославшись на Конституцію, спростували аргумент про неможливість створення окремого незалежного органу для перевірки членів ВРП на добропорядність. До роботи в цьому органі повинні бути залучені міжнародні експерти та представники громадськості. При цьому ВК робить застереження, що цей орган є тимчасовим.

До проведення такої реформи, зазначають експерти Венеціанської комісії, ВРП не можна наділяти будь-якими новими повноваженнями в судовій владі.

Верховна Рада повинна врахувати висновок ВК, щоб зберегти співпрацю з Заходом, наголошують у ЦПК, а тому законопроект №3711 потрібно істотно допрацювати, перш ніж виносити на розгляд до сесійної зали. Крім того, зважаючи на позицію ВК з проблеми доброчесності членів ВРП, на розгляд парламенту повинен бути винесений ще один законопроект, який передбачатиме комплексну реформу ВРП.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Федоров представив новий комплекс дистанційного розмінування

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

По всій Україні - повітряна тривога через загрозу ракетних ударів

В аварії автобуса FlixBus у Німеччині постраждало дві українки

Фармкомпанія "Дарниця" приєднується до Альянсу критичних лікарських засобів ЄС

Унаслідок атаки безпілотників у Кам'янському є постраждалий

Ворог атакував безпілотниками низку об'єктів критичної інфраструктури Дніпропетровської області

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА