19:14 13.10.2020

Порошенко оприлюднив план невідкладних заходів із боротьби з епідемією коронавірусу

3 хв читати
Порошенко оприлюднив план невідкладних заходів із боротьби з епідемією коронавірусу

П'ятий президент України, народний депутат (фракція "Європейська солідарність") Петро Порошенко озвучив план невідкладних заходів із боротьби з поширенням епідемії коронавірусу, повідомляє прес-служба політсили.

У своєму відеозверненні Порошенко закликав чинну владу реально оцінити небезпеку, що насувається на країну, оскільки за попередні сім місяців було повністю втрачено контроль над поширенням хвороби і довіру до влади.

"І наразі Україна - в десятці лідерів у світі з найгіршими темпами поширення хвороби", - наголосив Порошенко.

Він зазначив, що 66 млрд грн, які парламент виділив на боротьбу з вірусом, витрачаються не за призначенням.

"Держава, за даними Рахункової палати, не закупила жодного апарату штучної вентиляції легень. У лікарнях мало ліків, тестів, пульсоксиметрів. Гострий дефіцит медичного кисню. Ліжковий фонд заповнений на 70%, і багато міст на порозі гострого дефіциту ліжкомісць. Пацієнти щонайменше 80% витрат платять із власної кишені. А уявіть собі сімейного лікаря, якому нікуди покласти небезпечно хворого пацієнта. Водія швидкої, який годинами стоїть у черзі до приймального відділення", - розповів Порошенко.

Нардеп нагадав, що команда "Євросолідарності" у період пандемії реалізує велику благодійну програму, у рамках якої були закуплені понад 50 апаратів ШВЛ, 157 тис. захисних костюмів для медиків, 10 тис. захисних окулярів і десятки тисяч тестів.

"І продовжуємо допомагати та захищати. Але опозиція не може замінити собою владу. Ми можемо лише ставити їй вимоги і давати рекомендації. Щоб пом'якшити жахливі наслідки її кричущої некомпетентності, яка лежить в основі її дитячої безпорадності", - сказав Порошенко.

Першим пунктом у плані невідкладних заходів із протидії поширенню коронавірусу Порошенко назвав захист медиків.

"Перше. І це ультиматум. Варто негайно подбати про захист лікарів. Застрахувати їх, забезпечити костюмами, не затримувати передбачені законом трьохсотвідсоткові доплати", - наголосив він.

Другим пунктом має стати розробка та затвердження на рівні президента та уряду стратегії подальшої боротьби з коронавірусом, розрахованої щонайменше на 2021 рік, з урахуванням того, що епідеміологічні заходи мають ухвалюватися без припинення економічної активності.

Третім кроком має стати звіт Кабінету Міністрів України про розкрадання антиковідних коштів, а також повернення до Фонду боротьби з коронавірусом вилучених звідти 35 млрд грн, які, у свою чергу, мають бути спрямовані на придбання засобів індивідуального захисту для лікарів і всього необхідного для пацієнтів. Національне антикорупційне бюро України має розслідувати нецільове витрачання коштів.

Четвертий пункт озвученого Порошенком плану - зробити тестування доступним для всіх, а не лише для тих, хто здатний його оплатити. Насамперед безкоштовне тестування мають отримати лікарі та вчителі.

Наступним кроком має стати повернення 5 млрд грн, вилучених при секвестрі у сфери освіти, і спрямування їх на захист дітей та педагогів, на технічне забезпечення дистанційного навчання.

"Шосте. Уряд зобов'язаний запустити вітчизняні лінії виробництва засобів індивідуального захисту високої якості за максимально низькою ціною", - додав Порошенко.

"Нарешті в кожній області, місті, громаді варто створити локальний фонд протидії коронавірусу та ухвалити відповідні програми, розраховані щонайменше на рік. Прикро дивитися, як Офіс Зеленського та його уряд, з одного боку, і міські голови, з іншого, як ту гарячу картоплину перекидають відповідальність один на одного", - зазначив Порошенко.

Нардеп також нагадав, що реформа децентралізації дала значний фінансовий ресурс на місця, особливо - мерам Києва, обласних центрів та інших великих міст. Бюджет був збільшений у рази.

"На них теж лежить відповідальність за здоров'я та безпеку громадян. Настав момент суворо вимагати і з них, а не валити все лише на Зеленського", - резюмував Порошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА