20:42 25.10.2020

Туреччина не відмовиться від російських комплексів С-400 під загрозою санкцій США - Ердоган

2 хв читати

Туреччина не збирається повертати Росії закуплені у неї зенітні ракетні комплекси С-400, незважаючи на загрозу американських санкцій, заявив у неділю президент країни Таїп Ердоган.

"Ви не розумієте, з ким маєте справу, - заявив президент Туреччини, виступаючи на партійній конференції у місті Малатья. - Ми здійснили кроки з придбання (американських винищувачів п'ятого покоління) F-35, ми заплатили гроші, ви їх не поставили (у зв'язку з придбанням російських комплексів), ви сказали, поверніть С-400 Росії, але ми не племінна держава, ми Туреччина", - заявив Ердоган.

Він наголосив, що Туреччина не боїться американських санкцій у відповідь на придбання російських ЗРК.

Напередодні офіційний представник Міноборони Туреччини Надіде Шебнем Актоп заявила, що придбані у Росії З-400 будуть поставлені на бойове чергування незалежно від можливості інтеграції з системою ППО НАТО.

"Випробування системи С-400 виконуються як природний процес", - наведено її слова у прес-релізі оборонного відомства. При цьому наголошується, що Анкара не вважає порушенням своїх зобов'язань перед НАТО придбання комплексів С-400 і пропонує Вашингтону розглянути можливі технічні заходи щодо їх використання.

"Так як і С-300, що використовуються союзниками із НАТО, система С-400 буде задіяна незалежно і без інтеграції у будь-яку систему командного управління НАТО, - йдеться в повідомленні. - Твердження про те, що Туреччина діє всупереч своїм зобов'язанням перед НАТО, не відповідають дійсності".

"Ми очікуємо від наших союзників і друзів, що вони зосередяться на обговоренні альтернативних шляхів і розумних технічних заходів щодо С-400, а не на риториці погіршенні відносин", - наголошується в заяві.

Як повідомляв "Інтерфакс", 16 жовтня в Youtube була оприлюднена аматорська зйомка льотного випробування комплексу С-400 над турецьким містом Сінопом, в районі якого влада на той момент ввела заборони на польоти.

Раніше місцеві ЗМІ у Сінопі також оприлюднили фотографії та відео проходження містом колони важких транспортерів із зенітними ракетними комплексами С-400.

С-400 - зенітна ракетна система дальньої дії (АТ "Концерн ВКО "Алмаз-Антей"). Туреччина купила у Росії чотири дивізіони С-400. 23 жовтня 2019 року "Рособоронэкспорт" повідомив, що Росія виконала цей контракт достроково, поставивши до Туреччини всі елементи систем С-400, включаючи ракети.

Росія поставила Туреччині системи С-400 на $2,5 млрд, повідомив у липні голова "Ростех" Сергій Чемезов.

Голова ФСВТС Росії Дмитро Шугаєв у березні в інтерв'ю "Інтерфаксу" сказав, що Росія розраховує у найближчому майбутньому домовитися про постачання Туреччині додаткової партії С-400.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА