15:30 28.10.2020

Головними причинами катастрофи Ан-26 поблизу Чугуєва були системні порушення правил польотів у ХНУПС і недостатній професіоналізм екіпажу - Уруський

2 хв читати
Головними причинами катастрофи Ан-26 поблизу Чугуєва були системні порушення правил польотів у ХНУПС і недостатній професіоналізм екіпажу - Уруський

Серед головних причин катастрофи літака Ан-26ш поблизу Чугуєва Харківської області 25 вересня були системні порушення правил виконання польотів у Харківському національному університеті Повітряних сил імені Івана Кожедуба (ХНУПС) і недостатньо професійна підготовка екіпажу щодо дій в особливих ситуаціях.

Такі висновки урядової комісії з розслідування причин катастрофи, які озвучив на засіданні Кабінету Міністрів у середу голова комісії, віце-прем'єр-міністр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

"Головні причини катастрофи. Відсутність дієвого контролю над організацією та контролем польотів із боку посадових осіб Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба, системні порушення правил виконання польотів у Харківському національному університеті Повітряних сил імені Івана Кожедуба, недостатньо професійна підготовка екіпажу щодо дій в особливих ситуаціях, здійснення всебічного аналізу характеру локальної відмови авіаційної техніки з моделюванням правильних і злагоджених дій для недопущення переростання особливої ситуації в катастрофічну", - сказав він.

За словами Уруського, урядова комісія підготувала низку пропозицій із метою недопущення таких авіаційних катастроф у майбутньому. "Також усі матеріали, напрацьовані урядовою комісією, буде передано до правоохоронних органів, які продовжують на сьогодні здійснювати слідчі дії з метою встановлення безпосередніх винних у цій страшній трагедії та скерування матеріалів до суду для встановлення винних", - сказав віце-прем'єр.

Як повідомлялося, 25 вересня близько 20:50 на автодорозі Київ-Харків-Довжанський сталася авіакатастрофа. Під час планових навчальних польотів впав і загорівся військовий літак марки АН-26, який здійснював посадку на аеродромі військової частини в місті Чугуєві Харківської області. На борту перебували 27 осіб (20 курсантів і сім офіцерів Харківського університету Повітряних сил ЗС України ім. Кожедуба). 26 людей загинули, вижив один курсант.

За фактом авіакатастрофи було розпочато кримінальне провадження за ст. 416 (порушення правил польотів і підготовки до них, що спричинило катастрофу та важкі наслідки) Кримінального кодексу України. Розпочали роботу комісія Міноборони з технічного розслідування авіакатастрофи й урядова комісія на чолі з віце-прем'єром Олегом Уруським.

23 жовтня Уруський повідомив, що комісія встановила причини авіакатастрофи. "На технічні неполадки, які мали місце, наклався людський фактор, плюс системні та серйозні порушення в організації польотів щодо гарантування безпеки польотів, розробки відповідних документів, що регламентують здійснення навчальних польотів", - розповів він на брифінгу.

Того самого дня генерал-майор Олександр Туринський наказом Міністерства оборони України був відсторонений від виконання службових обов'язків начальника Харківського національного університету Повітряних сил (ХНУПС) до остаточного офіційного встановлення всіх обставин і причин авіакатастрофи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА