13:31 03.11.2020

Судді КС не бачать підстав для відставки - джерело

2 хв читати
Судді КС не бачать підстав для відставки - джерело

Судді Конституційного Суду України не мають наміру подавати у відставку, тому що не бачать для цього підстав, повідомило інформоване джерело.

"Підстав для відставки немає", - сказав співрозмовник агентства "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, КС оприлюднив рішення від 27 жовтня, яким визнав неконституційними повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) з контролю і перевірки декларацій, відкритого цілодобового доступу до реєстру декларацій, проведення моніторингу способу життя, а також низку положень закону України "Про запобігання корупції". Голова НАЗК Олександр Новіков повідомив, що агентство через рішення КС увечері 28 жовтня закрило реєстр електронних декларацій.

У зв'язку з цим президент України Володимир Зеленський увечері 29 жовтня ініціював термінове засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО). За підсумками засідання РНБО було в терміновому порядку було зібрано засідання Кабінету Міністрів України в Офісі президента. Кабінет Міністрів України на своєму позачерговому засіданні на виконання рішення РНБО ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадянам до реєстру декларацій чиновників та забезпечити механізм їх спецперевірки. 30 листопада НАЗК відновило роботу Єдиного державного реєстру електронних декларацій.

29 жовтня Зеленський вніс до парламенту законопроект "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", згідно з яким припиняються повноваження складу КС, котрий ухвалив рішення 27 жовтня. Президент пропонує визнати це рішення КС "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями КС в умовах реального конфлікту інтересів". У законопроекті глава держави також запропонував повернути редакцію закону "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу, що діяли до рішення КС від 27 жовтня.

У понеділок, 2 листопада, Зеленський запропонував голові КС Олександру Тупицькому самому подати у відставку. Він також уточнив, що судді КС, які не підтримали рішення від 27 жовтня, яке викликало резонанс, могли б знову стати суддями оновленого КС, але спочатку вони мають подати у відставку.

"Я вважаю, що це найбільш ліберальний шлях", - заявив президент.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

Росіяни 18 разів обстріляли Донеччину, є загиблі - ОВА

"Укрзалізниця" після ранкової ракетної атаки відновила роботу вокзалу станції "Дніпро"

Ядерні об'єкти Ірану не постраждали під час ударів Ізраїлю по Ісфахану - МАГАТЕ

Кількість постраждалих на Дніпропетровщині зросла до 29 осіб - ДСНС

Сили оборони знищили вночі 15 ракет, 14 БПЛА і бомбардувальник Ту-22М3

Авіація НАТО піднімалася в повітря через російські атаки по Україні, повідомляють польські військові

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА