19:27 10.11.2020

Після анексії Криму була знищена інформація про порушення літаками та вертольотами РФ повітряного простору України - екс-начальник Генштабу Замана

3 хв читати
Після анексії Криму була знищена інформація про порушення літаками та вертольотами РФ повітряного простору України - екс-начальник Генштабу Замана

Захист колишнього начальника Генерального штабу - головнокомандувача Збройних сил України Володимира Замани отримав із Генштабу документи, які свідчать про те, що після анексії Криму була знищена інформація про порушення російськими літаками та вертольотами повітряного простору України в лютому-березні 2014 року і спроби ЗСУ протистояти цій авіації.

"Часу минуло досить. Ми багато речей проаналізували, розпитали - люди знають, що було, чого не було... Жоден військовий, який був у Криму, жоден військовий у Генеральному штабі не знає ні про які накази (чинити опір окупантам). Ми зробили запит до Міністерства оборони й дістали відповідь, що розвідувальних відомостей про порушення повітряного простору в Криму, про застосування збройних сил РФ, про розпорядження (тодішнього в. о. президента Олександра) Турчинова про застосування Збройних сил, наказів якихось немає. Відповідь така: усі ці матеріали було знищено у 2016-2017 роках. Нам так відповіли в Міноборони", - сказав Замана в інтерв'ю головному редактору видання "Гордон" Олесі Бацман, оприлюдненому на її YouTube-каналі в понеділок.

Як зазначено, захист Замани надав виданню отримані з Генштабу документи. Зокрема, у відповіді помічника командувача з правової роботи - начальника юридичної служби Повітряних сил ЗСУ Сергія Дубровського від 6 жовтня йдеться, що інформації та документів про те, коли вперше і скільки разів протягом лютого-березня 2014 року російські літаки і вертольоти вторгалися в повітряний простір України над територією Криму, немає "у зв'язку з їх знищенням відповідно до акта на знищення МНСІ №1781 дск від 22 грудня 2017 року".

За інформацією Дубровського, немає й інформації про спроби ЗСУ знищити цю російську авіацію. Відповідні документи було знищено за актом на знищення МНСІ №293нт від 26 травня 2016 року.

"Міністр оборони не мав права і він не взяв би на себе таку відповідальність знищити такі матеріали. Це тільки розпорядження зверху. Яка причина? Або приховати свою бездіяльність, або приховати свій намір. Тому що це дуже важливі матеріали", - вважає Замана.

Як зазначено в матеріалі, в ще одному запиті захист Замани просив Генштаб надати інформацію про письмовий наказ в. о. президента Турчинова на застосування зброї проти російських окупантів у Криму в 2014 році.

У відповіді в. о. начальника Головного оперативного управління Генштабу ВСУ Руслана Басистюка йдеться, що 19 лютого 2014 року командирам ЗСУ всіх рівнів було надано рекомендації щодо порядку використання зброї під час надзвичайних ситуацій, пов'язаних зі спробами несанкціоновано проникнути на військові об'єкти, заволодіти зброєю, військовою технікою, боєприпасами та іншим майном, які підписав тодішній начальник Генштабу Замана.

"Водночас у Головному оперативному управлінні Генерального штабу Збройних сил України немає інформації щодо того, що в. о. президента України Олександр Турчинов віддавав письмовий наказ на застосування зброї проти російських військ на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя в період із 23.02.2014 до 31.03.2014", - сказав Басистюк.

Джерело: https://gordonua.com/news/politics/zamana-v-2016-2017-godah-v-minoborony-ukrainy-unichtozhili-dokumenty-kotorye-kasajutsja-primenenija-rossijskoj-armii-v-krymu-vo-vremja-anneksii-1526576.html

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА