07:51 13.11.2020

Доля переговорів України з Іраном зі збитого літака "МАУ" буде залежати від виконання ним домовленостей

3 хв читати
Доля переговорів України з Іраном зі збитого літака "МАУ" буде залежати від виконання ним домовленостей

Україна так і не отримала від Ірану документів про збивання літака "Міжнародних авіаліній України", які він обіцяв передати під час останнього раунду переговорів у Тегерані, тому подальша доля переговорів України з Іраном буде залежати від виконання ним досягнутих раніше домовленостей, заявив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

"Ми досить непогано говорили під час останнього раунду переговорів про збільшення прозорості між нашими органами досудового розслідування, але на сьогодні ми так і не дочекалися від іранської сторони жодного документа, жодної інформації, які було обіцяно передати нам буквально протягом найкоротшого часу. Саме тому ми продовжуємо наполягати на виконанні домовленостей, після чого можна буде говорити про продовження переговорного процесу", - сказав Єнін в ефірі телеканалу "Україна 24" у четвер.

Заступник голови МЗС наголосив, що Україна не проміняє правду про збиття літака на компенсації.

"Ми жодним чином не проміняємо правду на гроші. Саме тому ці питання будуть нами ставитися, і, безумовно, подальша доля переговорів залежатиме від того, наскільки іранська сторона виконує раніше досягнуті домовленості", - зазначив він.

Єнін також сказав, що Україна неодноразово наголошувала іранській стороні, що її базовою вимогою є саме запит на справедливість.

"Ми чекаємо від іранської сторони об'єктивного неупередженого як технічного розслідування, так і притягнення винних до відповідальності в рамках кримінального переслідування. Ми наголошували, що наші органи досудового розслідування спільно з прокуратурою здійснюють досудове розслідування у відповідному кримінальному провадженні, і нам надзвичайно важливо знати і розуміти всі обставини зазначеної трагедії", - пояснив він.

Заступник міністра додав, що розмір компенсації значною мірою буде залежати від того, наскільки іранська сторона охоче співпрацює з українськими колегами, щоб з'ясувати всі обставини трагедії.

"Більше того, ми неодноразово говорили про те, що розмір компенсації, на яку в подальшому ми будемо погоджуватися з іранською стороною, значною мірою буде залежати від того, наскільки іранська сторона охоче співпрацює з українськими колегами, щоб з'ясувати всі обставини трагедії, розробити ті механізми, які убезпечать всіх нас від повторення аналогічних інцидентів надалі, принесення вибачення - і тільки після цього питання компенсації", - сказав він.

Пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН та Великої Британії. Іранська влада 11 січня визнала, що іранські військові помилково збили Boeing.

Пізніше Командувач аерокосмічними силами Корпусу Вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджизаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

В кінці липня в Києві відбулись переговори з іранською стороною з виплати компенсацій за збитий літак МАУ.

20 жовтня Україна і Іран завершили другий раунд переговорів зі збитого літака МАУ поблизу Тегерана.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА