07:57 13.11.2020

Ми вже неодноразово проходили це і в інших інстанціях - Єнін про поділ провадження у справі Україна-РФ про затримання 3 військово-морських суден і членів їх екіпажів на 2 стадії

2 хв читати
Ми вже неодноразово проходили це і в інших інстанціях - Єнін про поділ провадження у справі Україна-РФ про затримання 3 військово-морських суден і членів їх екіпажів на 2 стадії

Поділ провадження у справі Україна-РФ про затримання 3 військово-морських суден і членів їх екіпажів на 2 стадії - це традиційна процедура, і Україна вже неодноразово проходила це і в інших інстанціях, і йшла досить впевнено переможним шляхом, заявив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

"Permanent court of Arbitration, створений відповідно до одного з додатків конвенції ООН з міжнародного морського права, передбачає традиційну процедуру розгляду спочатку юрисдикційних заперечень іншої сторони, і тільки на другому етапі розгляд питання по суті. Абсолютно за аналогічною процедурою розглядається переважна більшість питань у рамках зазначеної арбітражної інстанції. Ми вже неодноразово проходили це і в інших інстанціях і йшли досить впевнено переможним шляхом", - сказав Єнін в ефірі телеканалу "Україна 24" у четвер.

Він наголосив, що МЗС надзвичайно ретельно відстежує хід подій у цьому судовому процесі і буде тримати в курсі.

Арбітражний суд, сформований відповідно до додатка VII Конвенції ООН з морського права, 12 листопада виніс рішення про біфуркацію провадження (поділ його на 2 стадії - юрисдикційну і по суті) у справі між Україною і РФ про затримання 3 військово-морських суден і членів їх екіпажів.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї поблизу Керченської протоки український буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя.

У РФ 24 українських моряків обвинуватили в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або з застосуванням насильства чи загрози його застосування" (ч.3 ст.322 КК РФ).

У квітні 2019 року Україна почала міжнародне арбітражне провадження проти Російської Федерації з незаконного захоплення з її боку трьох українських військово-морських суден і 24 членів їх екіпажів. Міжнародний трибунал з морського права прийняв рішення про застосування тимчасових заходів: суд наказав Росії негайно звільнити кораблі і членів їх екіпажів.

Моряки повернулися до України 7 вересня 2019 року в рамках взаємного звільнення України і РФ утримуваних осіб.

17 листопада 2019 року українські судна в супроводі російської берегової охорони вийшли з акваторії Керчі в бік Чорного моря, а 18 листопада були передані українській стороні.

22 травня 2020 року Україна подала на розгляд арбітражного трибуналу свій Меморандум у цій справі, що містить виклад фактів, обґрунтування юридичної позиції доказів і свідчень.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА