13:35 27.11.2020

ПРООН підтримує ідею створення вільної економічної зони на Донбасі та відновлення зв'язків із населенням непідконтрольних територій

3 хв читати
ПРООН підтримує ідею створення вільної економічної зони на Донбасі та відновлення зв'язків із населенням непідконтрольних територій

Програма розвитку ООН (ПРООН) підтримує ідею створення вільної економічної зони на сході України, оскільки нові робочі місця сприятимуть скороченню бідності, швидкому та стійкому економічному розвитку, більшій стійкості і процвітанню, повідомила постійний представник ПРООН в Україні Дафіна Герчева.

"Ми схвалюємо урядові ініціативи щодо реінтеграції: пожвавлення місцевих економік виявилося важливим чинником для відновлення економіки та соціальної структури в країнах, уражених конфліктом у всьому світі. Конфлікт завдав сильного удару по Донецькій та Луганській областях, що призвело до невтішних економічних перспектив, втрати роботи, бідності й соціальної ізоляції. ПРООН готове і надалі сприяти розвитку місцевої економіки, зміцнювати соціальну згуртованість і підтримувати зусилля з відновлення миру", - сказала Герчева в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Вона зазначила, що створення вільних економічних зон уже успішно застосовувалося як інструмент для активізації та зміцнення економік, ідея цього підходу полягає в залученні інвесторів і створенні робочих місць. "Нові робочі місця сприятимуть скороченню бідності, швидкому і стійкому економічному розвитку, більшій стійкості та процвітанню. Зрештою, створення такої зони може стимулювати структурну трансформацію, яка так потрібна для того, щоб просунутися вгору ланцюжком створення вартості. Існує чимало сфер, де не вистачає інвестицій", - розповіла Герчева.

Постійний представник ПРООН в Україні наголосила, що ця ініціатива могла б вирішити таку проблему і запропонувати нові можливості для місцевих підприємців, місцевих громад, а також для постачальників соціальних послуг, які на сьогодні страждають від застарілої інфраструктури та нестачі фінансових ресурсів, щоб охопити всіх у цих регіонах і задовольнити їхні потреби.

Водночас Герчева зазначила, що втілення ініціативи є "цілком реальним", але для цього необхідні певні передумови, зокрема необхідно забезпечити повну прозорість і підзвітність, коли йдеться про залучення і виділення прямих іноземних або вітчизняних інвестицій. "Державні органи повинні мати можливість ефективно працювати на місцях, забезпечуючи верховенство права, захищаючи права людини, забезпечуючи доступ до правосуддя та інформації і реагуючи на потреби місцевих громад", - пояснила вона.

Герчева також наголосила на необхідності відновлення зв'язків із населенням непідконтрольних уряду України територій.

"Я залишу політичний аспект урегулювання конфліктів іншим, але для мене найважливіше - і до чого щодня прагне ПРООН - це реагувати на наслідки конфлікту: відновлювати соціальну структуру, відновлювати краще й екологічніше, відновлювати, ремонтувати і примиряти. Це також стосується інфраструктури, робочих місць та економіки, відносин між людьми. Все це потребує єднання та співпраці. Тому ми вважаємо, що необхідно відновлювати мости і відновлювати зв'язки між людьми", - заявила вона.

Герчева зазначила, що довгострокове рішення щодо відновлення миру можливе лише за умови, що буде забезпечено комунікацію між урядом і громадянами, люди підтримуватимуть зв'язки між собою, а системи будуть пов'язані між собою. "Я маю на увазі водопостачання, захист довкілля, охорону здоров'я, соціальний захист тощо. Я переконана, що справді дуже важливо почати вибудовувати мости і думати про те, як ми можемо об'єднати людей, щоб ми могли якомога швидше їх примирити і вирішити конфлікт", - наголосила постійний представник ПРООН в Україні.


Повний текст інтерв'ю з Герчевою буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА