14:10 01.12.2020

Прокуратура Криму розслідує 13 кримінальних справ за фактами насильницьких зникнень людей після окупації півострова

2 хв читати
Прокуратура Криму розслідує 13 кримінальних справ за фактами насильницьких зникнень людей після окупації півострова

Прокуратура Автономної Республіки Крим розслідує кримінальні справи у зв'язку зі зникненням 18 осіб у період окупації півострова РФ, розслідування ускладнюється неможливістю доступу українських слідчих органів на окуповану територію, зазначають у прокуратурі Криму.

"На сьогодні загалом записано 13 кримінальних проваджень за фактами зникнення безвісти, насильницького зникнення 18 осіб", - розповів під час прес-конференції в Києві у вівторок прокурор відділу прокуратури АРК Кирило Копійка.

"Вони кваліфіковані за статтею 115 Кримінального кодексу (умисне вбивство) - шість кримінальних проваджень про зникнення вісьмох осіб, за ст. 146 КК (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) - два кримінальних провадження за фактами зникнення трьох осіб і за ст. 438 КК (порушення законів і звичаїв війни) - чотири кримінальних провадження щодо шести осіб", - додав він.

За словами Копійки, наприкінці 2018 року низка кримінальних проваджень за фактом насильницьких зникнень на окупованій території були перекваліфіковані на статтю КК про порушення законів війни. "Таке рішення було ухвалено, тому що досудове розслідування дійшло висновку про безпосередню участь органів окупаційної влади і незаконно створених органів окупаційною владою в переслідуванні та можливу участь у викраденні цих людей", - зазначив прокурор.

Він також повідомив, що прокуратура АРК вивчає всі факти зникнення людей на окупованій території Криму, оприлюднені в ЗМІ та громадськими організаціями. "Практично за всіма випадками зареєстровані кримінальні провадження і проводиться досудове розслідування органами Нацполіції та СБУ", - додав Копійка.

Щодо результатів розслідування, то, за його словами, наразі найпоказовішою є справа Решата Аметова, де вже є фактично встановлені особи та підозрювані. "За іншими справами збираються докази в тому обсязі, який є можливим у зв'язку з тим, що доступ до окупованої території на сьогодні у правоохоронних органів неможливий", - розповів Копійка.

Як повідомлялося, на початку березня 2014 року був викрадений і згодом знайдений убитим унаслідок суворих тортур Решат Аметов - батько трьох малолітніх дітей, мусульманин за віросповіданням. Раніше він брав участь у мирних акціях протесту проти окупації Криму російськими військами. Правоохоронні органи України підозрюють у викрадення і тортурах, які призвели до смерті Аметова, учасників так званої самооборони Криму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА