20:06 03.12.2020

Звинувачення Венедіктової в незаміні прокурора у справі "Роттердам+" є спробами НАБУ приховати неефективне досудове розслідування

3 хв читати
Звинувачення Венедіктової в незаміні прокурора у справі "Роттердам+" є спробами НАБУ приховати неефективне досудове розслідування

В Офісі генерального прокурора розцінюють звинувачення генпрокурора Ірини Венедіктової з боку Національного антикорупційного бюро України в незаміні прокурора у провадженні щодо формули "Роттердам+" як спробу приховати неефективне досудове розслідування, перекладаючи звинувачення на прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Офіс генпрокурора.

"… слід зазначити, що протягом слідства жодні особи не висловлювали сумнівів щодо його (прокурора - ІФ) ефективності та не поставало питання необхідності заміни прокурора у провадженні, у тому числі й у зв'язку з його можливою зацікавленістю в унеможливленні публічного судового розгляду протиправних дій службових осіб НКРЕКП і представників групи компаній-бенефіціарів", - йдеться в заяві, оприлюдненій у четвер увечері прес-службою Офісу генпрокурора.

Проте, додають в Офісі, одразу після прийняття прокурором САП Віталієм Пономаренком, який є самостійним у своїй процесуальній діяльності, рішення про закриття кримінального провадження виникла низка запитань щодо ефективності слідства та необхідності в заміні прокурора у провадженні.

В Офісі зазначають, що 11 листопада 2020 року Вищий антикорупційний суд відмовив у задоволенні заяви детективів НАБУ про відвід прокурора САП у зазначеному кримінальному провадженні, "а тому відсутні будь-які докази його можливої заангажованості".

"Наразі питання щодо необхідності заміни прокурора у цьому кримінальному провадженні вивчається, та остаточне рішення буде прийнято після повної та всебічної перевірки всіх обставин справи", - наголошують в Офісі генпрокурора.

"При цьому наразі вбачається, що НАБУ вчиняє спроби приховати неефективне досудове розслідування, перекладаючи звинувачення на прокурорів САП та Офіс генерального прокурора, водночас намагаючись без наявності необхідних достатніх доказів та їх переконливості скерувати кримінальне провадження з обвинувальним актом до суду", - йдеться в заяві.

При цьому в Офісі генпрокурора наголошують, що у них залишається лише два дні зі встановленого ст. 219 КПК України терміну досудового розслідування.

Як повідомлялося, 30 листопада Вищий антикорупційний суд не задовольнив заяву адвокатів про відвід детективів НАБУ у справі "Роттердам+".

Раніше колегія суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду підтвердила рішення першої інстанції про обґрунтованість закриття справи "Роттердам+", повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у ВАКС, проте Центр протидії корупції заявив, що, згідно з іншим вердиктом ВАКС, справа залишається відкритою.

НАБУ 24 березня 2017 року відкрило кримінальне провадження, в рамках якого розслідує дії членів НКРЕКП, що затвердили формулу "Роттердам+". З 1 липня 2019 року було запущено нову модель ринку електроенергії, у зв'язку з чим колишні принципи формування цін, зокрема формула "Роттердам+", більше не діють, проте розслідування НАБУ триває, а справу почали слухати в судах.

Екс-голова НКРЕКП Дмитро Вовк, який перебуває в розшуку за обвинуваченнями НАБУ за формулу "Роттердам+", вважає, що уряд своєю постановою від 24 січня цього року про формулу ціноутворення на газ для "Нафтогазу України" фактично підтвердив справедливість "Роттердам+".

У САП 28 серпня заявили, що "справу "Роттердам+" закрито в частині, що стосується підозрюваних, проте саме досудове розслідування триває. В антикорупційному органі зазначили, що наразі, у зв'язку з тривалістю попереднього розслідування, фактичним обмеженням термінів досудового розслідування, визначеним п. 3 ч. 4 ст. 219 КПК України, і відсутністю інших процесуальних джерел доказів, вичерпано можливості отримати достатні докази для доведення винуватості підозрюваних та інших осіб у суді.

Рішення САП закрити кримінальне провадження, відоме як "Роттердам+", підтвердило законність застосування принципу імпортного паритету та безпідставність раніше висунених підозр, заявив енергохолдинг "ДТЕК".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА