21:37 03.12.2020

Експертизи у справі "плівок Деркача" тривають

3 хв читати
Експертизи у справі "плівок Деркача" тривають

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова зазначає, що в кримінальному провадженні щодо так званих "плівок Деркача" тривають експертизи, а розслідувана Нацполіцією України справа, в якій фігурував тодішній віце-президент США Джо Байден у контексті нібито впливу на екс-генпрокурора України Віктора Шокіна, закрито.

"Давайте згадаємо, коли ми з такою революційною ненавистю на початку літа чули про "плівки Байдена-Порошенка. І я вважаю, що це дійсно для нас можливість пишатись Офісом генпрокурора, що не втягнув Україну в цей складний трикутник різних взаємин. Ми не зіграли на догоду навіть не президенту (США Дональду - ІФ) Трампу (на виборах президента США - ІФ), а тим, хто хотів підіграти президентові Трампу через третє коліно", - сказала вона в четвер увечері в ефірі програми "ВІП з Наталією Мосейчук" на телеканалі "1+1".

Відповідаючи на питання, чи розслідується кримінальне провадження, Венедіктова сказала: "Наскільки я розумію, одна справа була закрита, яка розслідувалася Національною поліцією (швидше за все, Венедіктова має на увазі закриття кримінального провадження про втручання Байдена в діяльність на той час генпрокурора України Віктора Шокіна - ІФ). А друга (справа - ІФ) - ні".

За словами генпрокурора, це кримінальне провадження було відкрито зокрема і за рішенням суду.

Вона наголосила, що "справи не відкриваються і не закриваються за клацанням".

"Звичайно, слідчі дії тривають, і вона (справа - ІФ) буде закрита тільки тоді, коли або закінчаться терміни, або коли слідчі вирішать, що немає складу злочину", - сказала Венедіктова.

Відповідаючи на питання про те, чи завершена експертиза в цій справі, генпрокурор сказала: "Експертизи ще тривають".

Як повідомлялося, раніше народний депутат України Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали з голосами, схожими на голоси п'ятого президента України Петра Порошенка і кандидата в президенти США від Демократичної партії Джо Байдена, які можуть свідчити про вплив Байдена на п'ятого президента України. Серед обговорюваних тем: підвищення тарифів на 100% замість 75%, звільнення генпрокурора Шокіна в обмін на кредитні гарантії сумою $ 1 млрд, розмова людей з голосами, схожими на голоси Порошенка і президента РФ Володимира Путіна, і ін.

У серпні глава контррозвідки США Вільям Еваніна заявив, що за допомогою дій нардепа Деркача відбувається процес дискредитації кандидата в президенти від Демократичної партії Джозефа Байдена. "Наприклад, проросійський український парламентарій Андрій Деркач поширює твердження про корупцію - зокрема шляхом розголосу витоків телефонних дзвінків - щоб завдати шкоди кандидатурі колишнього віце-президента Байдена і Демократичної партії. Деякі пов'язані з Кремлем люди також прагнуть просувати кандидатуру президента Трампа в соціальних мережах і на російському телебаченні", - йдеться в заяві Еваніни, зробленій 7 серпня.

Сам Деркач назвав це "спробами навісити ярлики і атакою", які підтверджують розкриття найбільшої схеми "демокорупції" в зв'язку з оприлюдненими нардепом записами з голосами Порошенка-Байдена і Порошенка-Путіна.

Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) визначило чотирьох пов'язаних з Росією осіб, зокрема, народного депутата України Андрія Деркача (позафракційний), причетних до спроб вплинути на виборчий процес в США, і ввело щодо них персональні санкції.

12 вересня 2020 р Венедіктова заявила, що Україна продовжує власне розслідування у справі про "плівки Деркача". "Зараз слідство стосовно "плівок Деркача" триває. І знову ж таки, експертизи: змонтовані чи плівки, чи можливо ідентифікувати голоси, все це відбувається. ... Слідство триває, слідчі можливості ми намагаємося не втратити. Чекаємо результати досліджень", - розповіла вона.

Генпрокурор наголосила, що українські слідчі "робитимуть власні висновки", не орієнтуючись на результати розслідування, оприлюднені в США. Коментуючи заяву Мінфіну США про те, що "плівки Деркача" є "відредагованими аудіозаписами", Венедіктова заявила, що українське слідство дійде власних висновків.

"Генеральний прокурор Венедіктова не втручатиметься в такі політичні процеси. І навіть якщо будь-які президенти держав робитимуть такі заяви, ми будемо офіційно відповідати тільки у тому випадку, коли це передбачено законом. Якщо не передбачено, жодних оціночних суджень ми надавати не будемо", - зазначила вона.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА