17:35 07.12.2020

Тегеран не переглядатиме угоду щодо ядерної програми - МЗС Ірану

2 хв читати
Тегеран не переглядатиме угоду щодо ядерної програми - МЗС Ірану

Тегеран не збирається переглядати умови Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми, незважаючи на відповідні пропозиції ФРН, заявив у понеділок представник МЗС Ірану Саїд Хатібзаде.

"Іран не обговорюватиме заново вже укладену угоду, а резолюція РБ ООН 2231 (яка схвалила СВПД - "ІФ") не зміниться від такої позиції деяких учасників угоди", - наводить його слова агентство "Мехр".

При цьому він закликав європейських учасників угоди чесно виконувати свою частину угоди. Хатібзаде зазначив, що "Німеччині та іншим учасникам угоди варто знати, що цілей, що не були досягнуті за допомогою проведення США політики максимального тиску, не вдасться домогтися й іншими засобами".

Хатібзаде також заявив, що Тегеран продовжить співпрацю з МАГАТЕ, доки партнери Ірану не скоять "будь-яку помилку".

Крім цього, представник МЗС Ірану відхилив пропозиції, які звучали раніше, про те, що Саудівська Аравія та Бахрейн хотіли б стати учасниками майбутніх переговорів за іранською ядерною програмою. "Цим країнам варто знати їхнє положення, і їм варто говорити лише в межах їхніх можливостей", - сказав Хатібзаде.

Раніше у грудні глава МЗС ФРН Гайко Маас в інтерв'ю Spiegel сказав, що простого повернення до СВПД буде недостатньо, знадобиться його розширення.

Джо Байден, який оголосив себе за підсумками виборів президентом США, під час передвиборної кампанії заявляв, що Сполучені Штати повернуться до ядерної угоди з Іраном, якщо Тегеран продемонструє дотримання умов угоди.

Іран і "шістка" країн (Велика Британія, Німеччина, Китай, Росія, США та Франція) у 2015 році погодили СВПД, який передбачав скасування санкцій щодо Ірану. В обмін Тегеран взяв на себе низку зобов'язань в атомній сфері.

У 2018 році із СВПД вийшли США і відновили односторонні санкції стосовно Ірану. А через рік Тегеран оголосив про поетапне скорочення своїх зобов'язань у рамках ядерної угоди доти, доки європейські учасники угоди не забезпечать економічні інтереси Ірану - насамперед у нафтовій сфері - в умовах дії американських санкцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення заступника голови Дніпровського РУ ГУНП на 14 млн грн

Європарламент 14-й раз відклав погашення бюджету Ради й Ради ЄС 2022 року, яке раніше відкладали через вимогу надати Україні Patriot

НАТО проведе неформальну нараду глав МЗС країн Альянсу в Празі 30-31 травня

Через обстріл у Козацькому загинула жінка - Херсонська ОВА

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт, що пропонує вдосконалити систему початкової загальновійськової підготовки

Ворог атакував Полтавщину, попередньо, без жертв і постраждалих - голова ОВА

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про індивідуальні освітні траєкторії - віцепрем'єр Федоров

Унаслідок атаки БПЛА в Одесі четверо постраждалих перебувають у лікарні, двоє з них - діти - Труханов

Верховна Рада має намір дозволити місцевому голові в певних випадках призначати старосту громади

ВР звільнила сімох членів Рахункової палати - нардеп

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА