21:39 11.12.2020

Венеціанська комісія підтвердила низку вже озвучених положень, зокрема, що резонансне рішення КС не має достатньої аргументації

2 хв читати
Венеціанська комісія підтвердила низку вже озвучених положень, зокрема, що резонансне рішення КС не має достатньої аргументації

Суддям Конституційного суду України буде важко тлумачити рішення Венеціанської комісії на свою користь, адже вона визнана найбільш авторитетною інституцією, яка не підкоряється жодній політичній владі, а майже всі політичні застереження влади України підтверджені чітким юридичним документом, заявила віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

У коментарі для телеканалу "24 канал" в п'ятницю ввечері Стефанишина зазначила, що до роботи над висновками щодо України залучили не тільки європейських, але і американських експертів. Вони підтвердили озвучені на засіданні РНБО України, скликаному відразу після рішення КС, політичні застереження.

Віце-прем'єр нагадала, що стосовно стану антикорупційного законодавства в Україні, Венеціанська комісія схвалила 2 висновки. Вона додала, що це стосується рішення Конституційного суду від 27 жовтня, а також його прийняття з можливим конфліктом інтересів.

"Разом із тим Венеціанська комісія підтвердила низку положень, які вже публічно озвучені в парламенті і президентом України. Зокрема, йдеться про те, що рішення не має достатньої аргументації", - повідомила віце-прем'єр.

Також, за її словами, експерти зазначили, що відповідний формат роботи КС надалі сприятиме лише винесенню рішень, які підриватимуть принципи верховенства права в Україні. Тобто всі ті застереження, які були озвучені протягом місяця з моменту набрання законної сили рішенням, були підтверджені Венеціанською комісією, наголосила Стефанішина.

"Президент виступив на цьому засіданні, де подякував главі Венеціанської комісії. У межах розгляду відповідного рішення надали аргументи – його зміст має закласти основу для подальшої реформи КСУ, а також відновлення антикорупційного законодавства", - сказала вона.

Зокрема Венеціанська комісія підтвердила, що кримінальна відповідальність і ув’язнення за помилкове декларування повинно бути збережено як елемент превентивного примусу для дотримання законодавства, наголосила віце-прем'єр. За її словами, в подальшому парламент повинен приймати рішення, беручи до уваги висновки Венеціанської комісії.

Частину рішення, яке стосується коментарів щодо антикорупційного законодавства вже взяла до уваги робоча група парламенту, сказала Стефанішина. Венеціанська комісія також підтвердила, що судді повинні бути рівні перед законом і перед державними інститутами, сказала вона.

"Відповідні рекомендації мають місце в законодавстві. Крім того, Венеціанська комісія наголосила на необхідності забезпечення прозорого відбору відповідних посад у частині подальшої реформи Конституційного суду", - сказала віце-прем'єр.

Так само має бути дотриманий принцип пропорційності і відкритості відбору та звільнення суддів, додала Стефанишина. За її словами, президент також зазначив, що всі ці рекомендації ляжуть в основу напрацювання правової реформи і законопроектів, які стосуватимуться реформування судової системи, зокрема Конституційного суду України.

джерело:

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У результаті денного обстрілу Харкова пошкоджено гаражі, постраждалих немає - Синєгубов

Ворог завдав ракетного удару по інфраструктурі Шостки Сумської області – ОВА

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА