18:15 14.12.2020

Правозахисники зафіксували понад 40 випадків зникнення людей на території окупованого Криму

2 хв читати

Правозахисники зафіксували 44 факти насильницького зникнення людей на території окупованої АРК, щонайменше 105 тисяч дітей на території півострова не отримали свідоцтв про народження через проблеми з доступ до адмінпослуг.

"З початку окупації, з 2014 року тільки наша організація зафіксувала 44 факти насильницьких зникнень, 15 осіб досі не знайдені", - розповіла в понеділок під час онлайн-конференції координатор юридичного напряму "Крим SOS" Ольга Куришко.

За словами менеджера з адвокації центру прав людини ZMINA Олени Луньової, правозахисники також фіксують проблему з неотриманням свідоцтв про народження та смерті людей на окупованій території.

"Ми даємо у звіті оціночну кількість дітей, які проживають на окупованій території Криму і не мають свідоцтв про народження – щонайменше 105 тисяч таких дітей... 55 тисяч дітей не отримали документів і залишилися проживати на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, вони народилися після 2014 року", - розповіла вона.

У свою чергу правовий аналітик БФ "Право на захист" Анастасія Одінцова звернула увагу на проблему відшкодування шкоди цивільним особам, заподіяної конфліктом.

"З початку конфлікту більше ніж 3 тисячі осіб (цивільних) загинули і понад 7 тисяч цивільних осіб були поранені. Багато було зруйновано будинків – понад 20 тисяч", - сказала вона.

Правозахисник зауважила, що вирішенню питання відшкодування збитків перешкоджає відсутність реєстру зруйнованого майна та постраждалих осіб. Дані, якими оперують правозахисники в Україні, опираються на дані управління верховного комісара ООН з прав людини.

"Коли ми не знаємо, скільки людей фактично постраждали, ми не можемо формувати бюджет. Також відсутнє повністю поняття "цивільна особа, яка постраждала внаслідок конфлікту". Тобто, як наголосила Одінцова, люди можуть отримувати якісь пільги і компенсації тільки на підставі закону про статус ветеранів війни.

Як повідомлялося, прокуратура Автономної Республіки Крим розслідує кримінальні провадження у зв'язку зі зникненням 18 осіб у період окупації півострова РФ, розслідування ускладнюється неможливістю доступу українських слідчих органів на окуповану територію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Побратимські відносини встановили Львівщина та Каліфорнія

26 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА