19:52 14.12.2020

САП оскаржить у суді передання іншому органу підслідності у справі про надання хабара екс-керівником "Укрбуду"

3 хв читати
САП оскаржить у суді передання іншому органу підслідності у справі про надання хабара екс-керівником "Укрбуду"

Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржить рішення Печерського районного суду Києва про передання іншому органу справи про надання неправомірної вигоди колишнім керівником "Укрбуду".

"Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржить рішення слідчого судді Печерського районного суду м. Києва, який частково задовольнив скаргу адвоката одного з підозрюваних у кримінальному провадженні щодо визначення підслідності за іншим органом. Одночасно, суддя зобов’язав генерального прокурора вирішити неіснуючий спір про підслідність та доручити досудове розслідування іншому органу", - повідомляє прес-служба САП у соцмережі Facebook.

У САП наголошують, що слідчий суддя, приймаючи таке рішення, вийшов за межі своїх повноважень, оскільки вирішення питання підслідності є дискреційним правом прокурора згідно з Кримінальним процесуальним кодексом України і не входить до компетенції слідчого судді. Водночас у законодавстві прямо заборонено доручати досудові розслідування кримінальних проваджень, віднесених до підслідності Національного антикорупційного бюро України, іншим органам.

"Судовий контроль у справах Національного антикорупційного бюро України здійснюється Вищим антикорупційним судом, а не Печерським районним судом м. Києва", - зазначено в повідомленні.

Уточнюється, що в конкретному кримінальному провадженні 1 грудня 2020 року було повідомлено про підозру колишньому народному депутату України за ч. 3 ст. 369 (надання неправомірної вигоди, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України, що є винятковою підслідністю НАБУ.

"Зважаючи категоричну незгоду з рішенням суду, прокурори САП оскаржать рішення райсуду в суді апеляційної інстанції", - заявили в прокуратурі.

Як повідомлялося, детективи НАБУ під процесуальним керівництвом САП повідомили про підозру двом фігурантам справи про привласнення майна Національної гвардії України. Про підозру було повідомлено заступнику директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (ДНДЕКЦ) та в скоєнні нових злочинів - колишньому народному депутату - колишньому кінцевому вигодоодержувачу ТОВ "Укрбуд Девелопмент" Максиму Микитасю.

Як було встановлено, Микитась у змові з колишнім посадовцем державної компанії "Укрбуд" домовився із заступником директора ДНДЕКЦ про внесення недостовірних даних до експертизи, яку було призначено для встановлення реальної вартості об'єктів нерухомості в житлових комплексах на Печерську і на околиці Києва, що були предметом обміну між Нацгвардією і забудовником.

За винагороду у вигляді машиномісця ринковою вартістю у 250 тис. грн заступник директора ДНДЕКЦ знизив ринкову вартість житлового комплексу більше ніж в 11 разів - з 81 млн грн до 7 млн грн.

Раніше правоохоронці встановили, що після укладення між Міністерством внутрішніх справ України та будівельною компанією договору спорудження будинку в Печерському районі Києва, який згодом було перебудовано в житловий комплекс "Аристократ", група осіб вирішила укласти додаткові угоди для обміну нерухомого майна в ЖК "Аристократ" на нерухоме майно в ЖК "Оберіг" з метою заволодіння частиною зазначеного майна під час обміну. Для реалізації плану було здійснено оцінку майна з метою зменшити кількість нерухомості в ЖК "Оберіг" і ЖК "Казка", яке мало бути передане під час обміну, шляхом безпідставного заниження вартості нерухомості в ЖК "Аристократ" та збільшення вартості такого майна в ЖК "Оберіг".

Унаслідок укладення та виконання додаткових угод було втрачено активи на загальну суму 81 млн 635 тис. 448 грн.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗС України за добу ліквідували 820 окупантів

Окупанти за добу завдали 386 ударів по дев’яти містах і селах Запорізької області, є постраждалий

РФ у ніч на п'ятницю атакувала об'єкти енергетики, пошкоджено теплові та гідроелектростанції

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Федоров представив новий комплекс дистанційного розмінування

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА