20:20 14.12.2020

Україна вважає видані кримчанам російські паспорти рівноцінними "документам" із сувенірного магазину

2 хв читати
Україна вважає видані кримчанам російські паспорти рівноцінними "документам" із сувенірного магазину

Керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя Ігор Поночовний заявляє про юридичну нікчемність на думку українського законодавства російських паспортів, виданих жителям Криму після окупації півострова.

В опублікованому в понеділок інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня", відповідаючи на питання, чи потрібно кримчанам звертатися в консульство РФ для подання заяв про вихід з російського громадянства, він сказав: "Я думаю, ні, оскільки це документи, рівнозначні паспорту із сувенірного магазину".

"Звернення громадянина України з Криму в консульство Росії про вихід з громадянства РФ - це визнання того, що він був громадянином Росії. Громадяни України в окупації стали заручниками ситуації, їм примусово нав'язують цей паспорт, держава-окупант створила всі умови, щоб без нього кримчани на своїй території не могли обходитися. Тому фейковий паспорт РФ, виданий окупаційною адміністрацією, треба сприймати лише як засіб для забезпечення необхідних умов проживання в Криму на період окупації", - пояснив Поночовний.

При цьому він спростував інформацію про нібито покарання в Україні за отримання жителями Криму паспортів РФ. "Жодного покарання за наявність російського паспорта, виданого в Криму громадянину України, немає. Оскільки ці паспорти не визнаються ні Україною, ні будь-якою демократичною країною світу. По суті, це нав'язаний псевдодокумент, а за псевдодокумент відповідальності бути не може", - сказав прокурор АРК.

Одночасно, Поночовний визнав, що від людей, які перетинають адміністративний кордон з окупованим Кримом, надходять скарги на дії митників і прикордонників, які шантажують їх наявністю російського паспорта. "У нас є кримінальне провадження, відкрите за зверненням правозахисних організацій. При цьому заяви від самих потерпілих громадян офіційно до нас не надходили", - розповів він.

"Ми плануємо оновити наші інформаційні борди на КПВВ - доповнимо їх ще й інформацією про відсутність відповідальності за примусову паспортизацію і призов до російської армії", - додав Поночовний.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА