16:51 17.12.2020

Пандемія загострила труднощі та проблеми населення на Донбасі та в Криму - моніторингова місія ООН

3 хв читати
Пандемія загострила труднощі та проблеми населення на Донбасі та в Криму - моніторингова місія ООН

Пандемія COVID-19 загострила труднощі й проблеми населення на сході України, яке постраждало від конфлікту, та в окупованому Криму, зокрема через обмеження свободи пересування та відповідного впливу на реалізацію соціально-економічних прав людей, повідомила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер.

"Середньомісячна кількість перетинів лінії зіткнення на сході України скоротилася з близько 1,1 млн у 2019 році до менше ніж 300 унаслідок закриття всіх п'яти пунктів в'їзду-виїзду з кінця березня до кінця червня 2020 року. Обмеження свободи пересування призвело до розлуки тисяч людей зі своїми сім'ями і втрати доступу до охорони здоров'я, освіти, пенсії та інших джерел засобів для існування", - сказала Богнер на презентації нової доповіді про вплив COVID-19 на права людини в Україні в четвер у Києві.

Вона наголосила, що особливо від цього постраждали жінки і люди похилого віку, тобто більшість тих, хто перетинав лінію до карантину.

"Щодо Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, тимчасово окупованих РФ, ми бачимо, що обмеження свободи пересування, запроваджені урядами України та РФ, призвели до скорочення майже на 90% кількості перетинів в обох напрямках через адміністративну межу з березня до вересня 2020 року порівняно з аналогічним періодом 2019 року. Ці обмеження вплинули на доступ людей до роботи, освіти, охорони здоров'я, майна та на сімейні зв'язки", - зазначила Богнер.

Голова місії також звернула увагу на те, що становище осіб, які перебувають у місцях тримання під вартою, залишається особливо небезпечним через те, що багато з цих закладів переповнені й не можуть повною мірою застосовувати такі превентивні заходи, як фізичне дистанціювання та надання засобів індивідуального захисту.

"На території, контрольованій урядом, ми занепокоєні тим, що кількість випадків захворювання серед представників пенітенціарних установ зростала експоненціально з жовтня до листопада, оскільки це створює підвищений ризик інфікування для затриманих і ув'язнених", - пояснила вона.

Богнер зазначила, що на території, контрольованій самопроголошеними "ДНР" і "ЛНР" та в Криму, немає достовірних даних про випадки COVID-19 у місцях тримання під вартою, проте Управління верховного комісара ООН з прав людини отримало інформацію про те, що особи, яких тримають там під вартою, не мають достатньо засобів індивідуального захисту і доступу до адекватної медичної допомоги.

"Усім особам, яких тримають під вартою, необхідно забезпечити тестування і надати необхідну медичну допомогу. Слід прийняти програми дострокового звільнення і надати пріоритет особам похилого віку або тим, хто особливо вразливий до COVID-19", - вважає голова місії.

Богнер також наголосила, що заходи для гарантування безпеки приміщень суду та запобігання COVID-19 мають залишатися винятковими, тимчасовими і супроводжуватися гарантіями захисту права на справедливий і відкритий судовий розгляд.

"Уряд також має забезпечити право на відкритий судовий розгляд і дозволити журналістам і спостерігачам бути в залі суду, де забезпечено дистанціювання, та інші заходи запобігання поширенню COVID-19", - додала вона.

Доповідь охоплює період із 20 лютого 2020 року до 6 грудня 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА