12:02 28.12.2020

Главу КС підозрюють у підкупі свідка, а також у завідомо неправдивих показаннях свідка - Офіс генпрокурора

3 хв читати
Главу КС підозрюють у підкупі свідка, а також у завідомо неправдивих показаннях свідка - Офіс генпрокурора

Главу Конституційного суду України Олександра Тупицького підозрюють у підкупі свідка та введенні в оману суду шляхом завідомо неправдивого показання свідка, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в Офісі генпрокурора.

"З часу направлення (повідомлення про підозру - ІФ) глава КС вважається підозрюваним у підкупі свідка, а також у завідомо неправдивих показаннях свідка, тобто вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 386 і ч. 2 ст. 384 КК", - сказали агентству в офісі в понеділок.

Водночас представник прес-служби Офісу генпрокурора Марина Хоменко сказала журналістам у понеділок: "Нараіз у зв'язку з тим, що (Тупицькому - ІФ) інкримінується скоєння нетяжкого злочину, запобіжний захід обирати не планується".

Вона також уточнила, що Офіс генпрокурора не отримував жодних клопотань від глави КС.

За словами представника прес-служби, Тупицького підозрюють у тому, що "в корисливих інтересах і в інтересах колишнього глави Вищого господарського суду України вчинив вплив на свідка в кримінальному провадженні шляхом підкупу, щоб він відмовився від надання показань або надав неправдиві показання".

Крім того, за її словами, глава КС тричі впродовж 2018-2019 років надавав слідчому управлінню спецрозслідувань Генпрокуратури неправдиві показання в кримінальному провадженні про заволодіння активами ВАТ "Зуївський енергомеханічний завод".

Як повідомлялося, 24 грудня в Офісі генерального прокурора повідомили агентству "Інтерфакс-Україна", що главу КС Тупицького викликали повісткою на 28 грудня до Офісу генпрокурора для проведення процесуальних дій. При цьому в офісі не уточнили, в рамках розслідування якої справи Тупицького викликають і для яких саме процесуальних дій.

Допит мав проводитися в кримінальному провадженні №12013110060002990, слідство в якому проводить Управління ДБР у "справах Майдану". Це кримінальне провадження про злочинну організацію колишнього глави Господарського суду Віктора Татькова та його заступника Артура Ємельянова, провадження зареєстровано в 2013 році, розслідування проводило Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України на чолі з Сергієм Горбатюком, а на початку цього року було передано до ДБР.

Пізніше того самого дня представник президента в КС Федір Веніславський на брифінгу розповів, що главу КС викликали до Офісу генпрокурора для вручення підозри у зв'язку із записами, на яких Тупицький обговорює, як перешкоджати розслідуванню і діяльності суду.

"За наявною в мене інформацією, плівки записано в рамках проведення досудового розслідування, легально і з усіма необхідними дозволами. Тобто суд дозволив здійснювати негласні заходи спостереження і зняття інформації. І саме це стало підставою, щоб було зареєстровано кримінальне провадження і пана Тупицького було викликано для оголошення про підозру", - розповів Веніславський на брифінгу.

"Оприлюднення плівок, на яких фігурує голова КС Тупицький, уже свідчить, що він не відповідає критеріям судді КС, закріпленим у Конституції. Це високі моральні якості, яких у цьому випадку немає, і професіоналізм, який також під знаком питання. Думаю, цього факту достатньо для того, щоб судді КС щонайменше на зборах, спеціальному засіданні розглянули питання, чи може суддя Тупицький бути суддею КС", - резюмував він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Температура у світі підвищиться щонайменше на 2,5 градуса в цьому столітті - дослідження

Печерський райсуд 9 травня розгляне клопотання ДБР і ОГП про повторний арешт вагонів ПГЗК Ferrexpo у справі незаконного використання корисних копалин

Результати виборів президента РФ є нікчемними - ЦВК України

Арахамія: Кілька тисяч осіб захочуть умовно достроково звільнитися від відбування покарання для проходження військової служби

Шольц підтвердив участь у Саміті миру - Зеленський

З окупованих районів Херсонської області повернуто ще 11 дітей - обладміністрація

Посольство Італії в Україні відновило видачу декларацій відповідності українських документів про освіту

Троє людей загинули в ДТП за участю вантажівки на Київщині - поліція

Україна провела ще один раунд переговорів із Португалією про безпекову угоду

Окупанти обстріляли Нікопольський район понад 15 разів за день, пошкоджено 12 будинків, без жертв - обладміністрація

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА