18:43 31.12.2020

В Офісі генпрокурора не ухвалювали рішення про зміну підслідності у справі про рекордний хабар керівництву САП - заява

3 хв читати

В Офісі генерального прокурора заявляють, що станом на четвер, 31 грудня, рішення в питанні розслідування так званої справи про надання хабара керівництву Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), в якій підозрюють колишнього міністра екології України часів президента Віктора Януковича, не ухвалювали.

"Сьогодні в ЗМІ з'явилася новина про те, що Офіс генпрокурора намагається захистити екс-міністра екології часів Януковича. Хочемо застерегти авторів цієї фантастичної замітки - введення суспільства в оману і свідомо спланована фальсифікація фактів не робить честі офіцерам правоохоронних органів України", - йдеться в заяві Офісу генпрокурора, оприлюдненій у четвер увечері.

Дійсно, зазначають в офісі, ухвалою слідчого судді Печерського райсуду Києва Ільєвої від 24 грудня 2020 року у справі №757/50347/20-к скаргу адвоката в інтересах підозрюваного на бездіяльність генпрокурора Ірини Венедіктової у справі №52020000000000362 від 03.06.2020 про вирішення спору про підслідність було задоволено. У своїй ухвалі суддя постановила змінити підслідність у зазначеному кримінальному провадженні й доручити розслідування іншому органу досудового розслідування. Така ухвала слідчого судді Печерського райсуду Києва була оскаржена Офісом генпрокурора в апеляційному порядку.

"Станом на 31.12.2020 ні генпрокурор Венедіктова, ні будь-хто інший із числа керівництва Офісу генерального прокурора не приймав рішення про зміну підслідності в кримінальному провадженні №52020000000000362 від 03.06.2020. Будь-яка інформація, яка прямо або опосередковано підтверджує це твердження, - брехня", - наголосили в Офісі генпрокурора.

Як повідомлялося, серед підозрюваних у справі - перший заступник начальника ГУ ДПС у Києві (ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 369 КК України); один із керівників групи компаній, афілійованої з колишнім міністром екології та природних ресурсів (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 369 КК України); екс-керівник одного з департаментів ДФС України, довірена особа екс-міністра екології (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 369 КК України). У червні 2020 року НАБУ і САП затримали на місці злочину трьох осіб одразу після надання $5 млн неправомірної вигоди для подальшої передачі керівнику САП, щоб той закрив кримінальне провадження за підозрою екс-міністра, передане восени 2019 року Генеральною прокуратурою до Національного бюро за підслідністю, в частині, що стосується екс-міністра екології. Усім затриманим Вищий антикорупційний суд обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави.

Епізод, в якому керівництву антикорупційних органів пропонували неправомірну вигоду, стосується можливої причетності екс-міністра до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Національного банку, виданого ВАТ "Реал Банк" (підконтрольного на той час злочинній організації за участю посадових осіб часів президента Януковича) і легалізації цих коштів. У цій справі повідомлено про підозру деяким особам, зокрема і колишньому міністру.

В Офісі генпрокурора не називають імені згадуваного екс-міністра екології та природних ресурсів. Як відомо, йдеться про колишнього міністра екології та природних ресурсів часів президента Януковича Миколу Злочевського.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА