15:30 06.01.2021

Збори суддів КС були закритими, за результатом ухвалено оприлюднену судом заяву - суддя Сліденко

3 хв читати
Збори суддів КС були закритими, за результатом ухвалено оприлюднену судом заяву - суддя Сліденко

За підсумком проведення зборів суддів Конституційного Суду України (КС) у вівторок було ухвалено нейтральну за своєю суттю заяву суддів про ситуацію з органами влади у країні через призму конституційних положень, зазначає суддя КС Ігор Сліденко.

"Учора були збори суддів, на яких розглядали низку питань. Результатом зборів стала заява, розміщена на сайті суду. Заява відображає позицію суду з питань, пов'язаних із функціонуванням органів державної влади. Всіх - президента, Верховної Ради, Конституційного Суду. Заява нейтральна, без будь-яких обвинувачень, не містить політичних закликів, просто відображає стан речей, який має бути у відповідності до Конституції. І все", - сказав Сліденко агентству "Інтерфакс-Україна" у середу.

Відповідаючи на запитання про те, чи розглядалося на зборах суддів питання відсторонення голови КС Олександра Тупицького, суддя сказав: "Збори проводилися у закритому режимі, я не можу говорити про це".

Він також повідомив, що не знає, чи ходитиме голова КС на роботу, оскільки це питання саме до Тупицького. При цьому Сліденко нагадав, що кількості суддів достатньо, щоб був кворум для проведення засідань.

Він додав, що у коментарі одному з телеканалів висловив виключно власну думку про те, що питання відсторонення не може розглядатися. "Моя позиція не має жодного стосунку до вчорашнього засідання", - сказав Сліденко.

У свою чергу представник президента у КС Федір Веніславський, коментуючи заяву суддів КС, ухвалену за результатами зборів у вівторок, зазначив, що відсторонення Тупицького блокуванням роботи суду не є, оскільки указ президента України Володимира Зеленського стосується лише одного судді КС. "Без пана Тупицького на сьогодні є 14 суддів КС, і вони можуть розглядати будь-які питання та ухвалювати будь-які рішення", - сказав він в інтерв'ю "Радіо свобода", оприлюдненому в середу.

При цьому представник президента назвав ухвалену на зборах суддів КС заяву "абсолютно нейтральною" і зазначив, що вона "не має жодного юридичного значення". "Жодних юридичних оцінок указу президента (про відсторонення Тупицького з посади судді КС - ІФ) судді не робили... Статусу судді Тупицького ніхто не позбавляв. Повноваження його ніхто не припиняв. Його ніхто не звільняв... Йдеться лише про тимчасове відсторонення від виконання повноважень, відповідно до Кримінального процесуального кодексу. Це все пов'язано з кримінальним провадженням щодо Тупицького", - наголосив Веніславський.

Він також сказав, що збори суддів КС як органу суддівського самоврядування можуть розглядати питання, які не можуть розглядати на інших засіданнях. "Тобто давати юридичну оцінку на предмет відповідності Конституції указу президента України про відсторонення пана Тупицького від посади судді КСУ на зборах суддів узагалі не можна було", - зазначив Веніславський.

Як повідомлялося, судді КС у вівторок ухвалили заяву, в якій висловили стурбованість у зв'язку із виданням указу президента України Володимира Зеленського про відсторонення від посади голови КС Тупицького і заявили про можливість блокування роботи КС у зв'язку з недотриманням органами влади та посадовими особами приписів Конституції України.

28 грудня Офіс генерального прокурора направив президентові України клопотання про відсторонення Тупицького з посади судді КС терміном на два місяці, а 29 грудня глава держави підписав відповідний указ.

У КС у відповідь на оприлюднення указу заявили, що таке рішення ухвалюється на спеціальному пленарному засіданні КС і повідомили про намір призначити таке засідання, а суддя Тупицький зобов'язаний продовжувати виконувати свої службові обов'язки відповідно до Конституції та закону про КС. Також було оприлюднено коментар, згідно з яким Зеленський своїм указом вийшов за межі його конституційних повноважень.

Тупицький підозрюється у підкупі свідка та введенні в оману суду шляхом завідомо неправдивого показання свідка.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

Ворог обстріляв із артилерії Куцурубську громаду Миколаївської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА