11:16 08.01.2021

В Україні розпочався антиковідний локдаун

4 хв читати

В Україні з 00:00 п'ятниці, 8 січня, почали діяти додаткові посилені карантинні обмеження для запобігання поширенню COVID-19.
Як повідомлялося, згідно з постановою Кабінету Міністрів України №1236 від 9 грудня 2020 року, локдаун триватиме до 00:00 25 січня 2021 року.
У цей період заборонено роботу кафе, ресторанів і барів (окрім доставки та продажу навинос), магазинів непродовольчих товарів, непродовольчих ринків, кінотеатрів, фітнес-клубів, спортзалів, басейнів, театрів і ТРЦ. Також направлено на канікули всі заклади освіти, крім дитячих садків і спеціальних навчальних закладів. Крім того, заборонено всі масові заходи.
Торговельним мережам під час локдауну дозволяється продавати продукти харчування за умови, що не менше ніж 60% їхньої площі призначені для торгівлі продуктами.
Також дозволяється торгівля ліками, медичними товарами, засобами гігієни, засобами зв'язку, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, побутовою хімією і пресою, торгівля пальним.
Згідно з постановою №1236, торгівля іншими групами товарів може здійснюватися лише за умови адресної доставки замовлень.
Дозволено також "провадження діяльності з надання фінансових послуг, діяльності фінансових установ і діяльності з інкасації та перевезення валютних цінностей, діяльності операторів поштового зв'язку, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів (без зон харчування), діяльності з технічного обслуговування і ремонту транспортних засобів, перукарень і салонів краси за попереднім записом".
Заборонено проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших) заходів (окрім організації гірськолижного дозвілля, проте без роботи закладів громадського харчування і продажу алкогольних напоїв). При цьому заборона також не поширюється на проведення новорічних і Різдвяних свят ялинки (без концертів і ярмарків, зокрема продуктових), офіційних спортивних заходів, внесених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих і спортивних заходів України, та матчів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів без глядачів за умови дотримання учасниками таких заходів відповідних санітарних і протиепідемічних заходів і здійснення обов'язкового щоденного контролю за станом здоров'я учасників.
Також заборонена робота підприємств громадського харчування і місць для харчування в готелях з 11 години до 6 години наступної доби, крім надання послуг із харчування в готельному номері на замовлення клієнтів.
Центральним і місцевим органам виконавчої влади, іншим державним органам у період з 11 до 22 січня 2021 р. включно доручено встановити для працівників режим дистанційної роботи, крім працівників, для яких неможливо встановити режим дистанційної роботи у зв'язку з характером виконуваних завдань, і працівників, котрі забезпечують надання адміністративних послуг.
Рекомендовано також "органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форми власності, окрім установ незалежно від форми власності, що надають фінансові, банківські та житлокомпослуги, забезпечують охорону здоров'я, здійснюють продовольче забезпечення, енергозабезпечення, водопостачання, зв'язок і комунікації, що забезпечують функціонування інфраструктури транспортного забезпечення, сфери оборони, правопорядку і захисту, об'єктів критичної інфраструктури, в період з 11 до 22 січня 2021 р. включно встановити для працівників режим дистанційної роботи".
Постанова №1236 також продовжує в Україні режим карантину до 28 лютого 2021 року. При цьому заборонено планові госпіталізації в комунальних і державних медзакладах, робота приватних клінік не обмежується. Приватні медзаклади можуть проводити планові госпіталізації та операції з дотриманням необхідних санітарно-епідеміологічних норм.
Як раніше повідомив мер Києва Віталій Кличко, під час локдауну громадський транспорт столиці, зокрема й метрополітен, працюватиме, але закликав користуватися ним лише за нагальної потреби.
Інтервал руху громадського транспорту може бути змінений.
При цьому трамваї, тролейбуси, автобуси та маршрутні таксі повинні здійснювати перевезення пасажирів лише в межах регламентованої технічною документацією кількості місць для сидіння.
Крім того, можливе обмеження на вхід пасажирів на станціях метро, щоб уникнути скупчення людей на платформах і у вагонах потягів.
Про відповідні зміни пасажирів інформуватимуть через звукові оголошення в салонах рухомого складу та на станціях метрополітену.
Рішення Кабміну про впровадження жорсткого карантину в період з 8 по 24 січня 2020 року, за даними опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг", підтримують 56% українців, 41% - проти цього. 52% вважають, що поширення коронавірусу завдяки локдауну зменшиться, 45% мають протилежну думку.
Також понад 70% опитаних підтримують закриття в рамкам жорсткого карантину спортзалів, кінотеатрів, ресторанів і кафе (25% проти цього). За закриття шкіл виступають 54% (43% проти), дитсадків - 48% (47% проти).
Менше підтримують закриття продовольчих ринків (31% - за, 67% - проти), міжміського громадського транспорту (23% - за, 75% - проти) і громадського транспорту (18% - за, 80% - проти).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок авіаудару по Костянтинівці на Донеччині поранені п'ятеро осіб, двоє - у важкому стані - голова ОВА

МЗС може призупинити отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах - Кулеба

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

БЕБ заявляє про ухилення відомим онлайн казино від сплати понад мільярда грн податків

ДП "Документ" припинило видачу документів у закордонних підрозділах

Пред'явлена підозра про заволодіння держземлями стосується спору семирічної давнини між держпідприємствами та фізособами - міністр агрополітики

Військовозобов'язаний помер від епілептичного нападу дорогою до навчального центру на Закарпатті

Уночі окупанти застосували нову тактику атаки БПЛА - ПС ЗСУ

Литва передала Україні бронетранспортери M577

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА