14:07 11.01.2021

ЄСПЛ ухвалить рішення у справі України проти РФ за скаргою про порушення прав людини в Криму 14 січня

2 хв читати
ЄСПЛ ухвалить рішення у справі України проти РФ за скаргою про порушення прав людини в Криму 14 січня

Європейський суд з прав людини ухвалить рішення Великої палати у справі України проти Росії стосовно систематичних порушень прав людини в Криму на відкритому слуханні 14 січня.

Відповідний анонс ЄСПЛ поширив у понеділок.

У прес-релізі зазначається, що справа стосується тверджень України про систематичні порушення Російською Федерацією Європейської конвенції про права людини в Криму. "Уряд України стверджує, що Російська Федерація з 27 лютого 2014 року здійснює ефективний контроль над Автономною Республікою Крим і містом Севастополем, невід'ємною частиною України, і здійснює юрисдикцію над ситуацією, яка призвела до численних порушень конвенції. Уряд стверджує, що порушення є результатом загальної адміністративної практики РФ", - ідеться в прес-релізі.

Зокрема, уряд України посилається на кілька статей конвенції, зокрема на статтю 2 (право на життя), статтю 3 (заборона нелюдського поводження і тортур), статтю 5 (право на свободу і безпеку), статтю 6 (право на справедливий судовий розгляд), статтю 8 (право на повагу до приватного життя), статтю 9 (свобода релігії), статтю 10 (свобода висловлювання думки) і статтю 11 (свобода зібрань).

Крім того, український уряд вважає, що порушені стаття 14 (заборона дискримінації), стаття 1 Протоколу № 1 (захист власності), стаття 2 Протоколу № 1 (право на освіту) і стаття 2 Протоколу № 4 (свобода пересування).

У ЄСПЛ констатували, що справа базується на двох скаргах (№№ 20958/14 і 42410/15) проти Росії, які подала до суду Україна 13 березня 2014 року і 26 серпня 2015 року відповідно і які стосуються подій у Криму та Східній Україні. 11 червня 2018 року обидві заяви були об'єднані й дістали нову назву Україна проти Росії (щодо Криму) за заявою № 20958/14.

У суді нагадали, що Україна подала низку інших міждержавних позовів проти Росії, також подано понад 7 тисяч індивідуальних заяв про події в Криму, Східній Україні й Азовському морі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА