08:38 14.01.2021

Фахівці ВООЗ з COVID-19 прибули в Ухань

3 хв читати
Фахівці ВООЗ з COVID-19 прибули в Ухань

Делегація Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) у четвер прибула до міста Ухань, адміністративний центр китайської провінції Хубей, повідомили місцеві ЗМІ.

У місті, де в Китаї вперше зафіксували випадки зараження на COVID-19, експерти ВООЗ працюватимуть разом з китайськими вченими. Всі члени делегації, відповідно до введених в КНР правил, перед початком роботи повинні будуть відбути дводенний карантин.

Перша спеціальна група ВООЗ побувала в Китаї в лютому 2020 року. Експерти дійшли висновку, що вірус зоонозного походження міг передатися людині від летючих мишей, але загалом залишили питання про джерело інфекції відкритим.

Ще одна група фахівців організації повинна була приїхати в Китай у липні і встановити походження коронавірусу. Але з неї в Китай потрапили лише два експерти. Вони не їздили в Ухань і займалися визначенням "обсягу і сфери охоплення" роботи для наступного, третього, етапу місії.

До нинішньої делегації ВООЗ увійшли експерти з 12 країн. Це найбільш представницька делегація вчених, і китайська влада ретельно узгоджувала об'єкти, які хотіли б відвідати біологи і вірусологи. Досягнуто згоди, що вірусологи відвідають, крім Уханю, південну провінцію Юньнань, де розташовані печери, в яких мешкає велика кількість кажанів. Саме звідти фахівці зроблять забір первинного матеріалу для визначення, чи міг вірус з'явитися самостійно або міг статися витік з лабораторії в Ухані. Крім того, вчені відвідають рибний ринок в Ухані, звідки, як передбачається, були закуплені кажани, заражені коронавірусом.

Зі свого боку учасник нинішньої місії ВООЗ Фабіан Лендертц заявив, що джерело походження коронавірусу не обов'язково перебуває в Китаї, але саме почавши працювати в Ухані, можна буде розібратися в питанні походження інфекції.

"Почавши працювати в Ухані, ми можемо спробувати заглянути в минуле і подивитися, куди нас заведуть отримані дані. Можливо, факти скажуть нам, що потрібно залишитися в цьому ж районі, а може, ми зрозуміємо, що джерело - в іншій частині Китаю. Не виключено, що він виявиться взагалі в іншій країні", - сказав Лендертц, слова якого раніше в січні приводила газета The Guardian.

Походження коронавірусу COVID-19 є предметом спекуляцій тривалий час. Більшість вчених дотримується думки, що він зоонозного походження. Відомо, що перші хворі в місті Ухань відвідували оптовий ринок "Хуанань" або працювали там. На ринку продавали морепродукти, а також тварин - змій, птахів, кажанів. Але офіційно "нульового пацієнта" так і не було виявлено.

У Вашингтоні не виключали, що вірус міг зберігатися в науковій лабораторії Уханьського інституту вірусології. США також дотримуються думки, що до приховування інформації про виникнення спалаху коронавірусу COVID-19 причетна Всесвітня організація охорони здоров'я. Пекін вважає цю версію безпідставною.

Загалом за час пандемії коронавірусом у світі заразилися понад 92 млн осіб, майже 2 млн пацієнтів померли від наслідків зараження.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА