16:25 18.01.2021

Не Росії вирішувати, бути чи ні Грузії та Україні в НАТО - Столтенберг

3 хв читати
Не Росії вирішувати, бути чи ні Грузії та Україні в НАТО - Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг нагадав, що у Росії немає права вирішувати, бути чи не бути суверенним державам Україні та Грузії членами організації Північноатлантичного договору.

"У Росії немає права навіть намагатися втручатися, блокувати або зупиняти членство суверенної держави в НАТО", - сказав він у понеділок, виступаючи за допомогою відеозв'язку перед учасниками конференції Паризької наукової школи з питань закордонних справ.

Як приклад Столтенберг привів свою власну країну.

"На той час Радянському Союзу не подобалося, що ми хочемо стати членом НАТО. Сталін чітко заявив, що він хоче, щоб Норвегія стояла осторонь від НАТО, але, на щастя, лідери НАТО у Парижі, Лондоні, Вашингтоні і скрізь сказали "ні". Норвегія, сусідка Росії, має суверенне право вирішувати свій власний шлях, вони хочуть бути членами, вони відповідають стандартам НАТО, і ми їх вітаємо", - пояснив він.

Генсек наголосив, що для нього особисто ставити під сумнів право суверенної держави вирішувати своє власне майбутнє, це "майже провокація".

"Це як би знову прийняти (поділ світу на - ІФ) сфери впливу, це прийняти, що великі країни мають свого роду вплив над сусідами. Я не хочу жити в такому світі, тому що я родом із маленької країни, яка межує з великою країною. Якщо ми приймемо, що великі країни можуть вирішувати, що можуть або не можуть робити малі сусіди, тоді ми повернемося в старі часи. Ми не хочемо такого світу. Ми хочемо такий світ, який будується на правилах, на повазі для націй, незалежно від розміру збройних сил, економік або чого завгодно. Це - фундаментально, і якщо ми почнемо щодо цього шукати компроміси, то ми будемо на дуже небезпечному шляху до місця, в якому ми не хочемо опинитися", - пояснив Столтенберг своє бачення.

У зв'язку з цим генсек заявив, що, якщо Грузія хоче бути членом НАТО, "не Росії це зупинити".

"Буде чи ні Грузія членом - це вирішувати Грузії і союзникам, і лише їм. Тому що все інше буде посяганням на суверенні права суверенної незалежної держави". Те, що вони (РФ) зробили, порушуючи територіальну цілісність і незалежність Грузії, - неприйнятно. Те саме стосується, звісно, й України: незаконна анексія Криму, дестабілізація Донбасу на сході України порушує фундаментальні принципи, завдяки яким ми створюємо мирний і стабільний світ", - констатував він.

При цьому він зазначив, що роль НАТО полягає у підтримці цих країн, допомагаючи їм у розвитку можливостей, у проведенні реформ, надаючи навчання, коли вони присутні "у різних формах", і у Грузії, і в Україні.

"Звісно, ми маємо знайти політичне вирішення різних конфліктів - Молдова, Нагірний Карабах. Конфлікти різні, але головний меседж полягає в тому, що ми маємо поважати суверенітет і шукати політичне вирішення, і НАТО підтримує різні зусилля щодо їх пошуку", - сказав Столтенберг.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На запорізькому напрямку воїни ССО спалили десять одиниць важкої та автотехніки ворога

Унаслідок обстрілів РФ на Донеччині за добу загинув один місцевий житель, ще п’ятеро дістали поранення

За добу окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів Харківщини, постраждав мирний мешканець

У Херсонській області за добу через обстріли РФ загинуло троє людей

За добу Сили оборони ліквідували 840 окупантів і 30 артилерійських систем

Армія РФ за добу завдала 348 ударів по 14-ти населених пунктах Запорізької області

Авіація Сил оборони за добу атакувала дев’ять районів розташування військ РФ

На фронті відбулося понад 60 зіткнень, на новопавлівському напрямку ворог 25 разів намагався прорвати оборону

Війська РФ за добу завдали по Україні сім ракетних і 70 авіаційних ударів

Голова КНР Сі Цзіньпін відвідає Францію на початку травня

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА