18:56 21.01.2021

Тупицький просить Зеленського притягнути до відповідальності співробітників УДО за блокування роботи КС і скликати засідання РНБО

4 хв читати
Тупицький просить Зеленського притягнути до відповідальності співробітників УДО за блокування роботи КС і скликати засідання РНБО

Голова Конституційного Суду України (КС) Олександр Тупицький звернувся до президента України Володимира Зеленського з відкритим зверненням, в якому заявляє про порушення Конституції та законодавства співробітниками Управління державної охорони (УДО) і просить притягнути їх до відповідальності.

"Прошу невідкладно вжити передбачених законом заходів щодо розблокування роботи КС... притягнення до встановленої законом відповідальності (зокрема, звільнення з посад) керівників та інших працівників УДО, причетних до блокування роботи КС та перешкоджання виконанню суддями КС та його головою своїх посадових повноважень", - йдеться у зверненні від 21 січня, оприлюдненому на сайті КС.

Тупицький також просить реалізувати принцип законності в діяльності УДО з тим, щоб унеможливити в майбутньому "використання цієї воєнізованої структури для досягнення протиправних цілей".

"Вважаю необхідним негайне скликання президентом України засідання Ради національної безпеки і оборони України для його (цього питання - ІФ) розгляду", - йдеться в тексті звернення голови КС.

При цьому Тупицький наголошує, що Конституція не наділяє президента повноваженнями відсторонювати суддю КС від посади, і ні Основний закон, ні закон про КС не передбачають інституту відсторонення судді КС від посади. Крім того, зазначає він, внаслідок указу він не втратив статусу судді і, отже, адміністративної посади голови КС. Водночас Конституція і закон про КС встановлюють гарантії незалежності та недоторканності судді КС, що забороняють вплив на нього в будь-який спосіб, що і було порушено співробітниками УДО, які не пустили його та інших суддів КС у будівлю суду 19 січня. Голова КС розцінює це як перешкоджання службовій діяльності суддів і керівника КС та блокування роботи суду.

"Усі входи до адмінбудівлі КС та в'їзди на територію були перекриті невідомими особами у камуфляжній формі... без розпізнавальних знаків, і вони категорично відмовилися повідомити, хто вони. За наявною інформацією, до блокування роботи КС і перешкоджання виконанню суддями КС та його головою своїх посадових обов'язків був задіяний спецпідрозділ УДО "Булат", - написав Тупицький.

За його словами, співробітники УДО не пропускали службові автомобілі окремих суддів КС на територію суду 19, 20 і 21 січня, при цьому не пред'являючи документів, які містили б підстави для заборони проходити до будівлі суду, а лише посилалися на певний усний "наказ" керівництва.

Голова КС зазначає, що такі їхні дії містять ознаки низки злочинів, пов'язаних із перевищенням службових повноважень, втручанням у діяльність судового органу, захопленням будівель, що забезпечують діяльність органів державної влади, і повідомив, що разом з іншими суддями КС уже подав відповідні заяви до прокуратури.

"Особлива небезпечність таких дій співробітників УДО полягає у відсутності гарантій того, що у такий же спосіб на виконання "наказу" свого керівництва вони не заблокують діяльність будь-якого органу державної влади в Україні. (...) Це може призвести до узурпації державної влади, протиправної зміни конституційного ладу, формування поліцейської держави та встановлення диктатури", - наголосив Тупицький.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційною низку положень закону "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Це рішення викликало критику з боку міжнародних партнерів і кредиторів України.

Верховна Рада у відповідь утворила робочу групу щодо виходу з конституційної кризи, підготувала і підтримала законопроекти №4470, що відновлює повноцінну роботу НАЗК, та №4471, що уточнює повноваження НАЗК стосовно суддів, суддів КС, спрямовані на забезпечення дотримання гарантій їхньої незалежності під час адміністративного провадження.

Голову КС Тупицького було викликано повісткою на 28 грудня 2020 року в Офіс генпрокурора для допиту в кримінальному провадженні №12013110060002990 про злочинну організацію колишнього голови Госпсуду Віктора Татькова та його заступника Ємельянова, зареєстрованому в 2013 році, слідство в якому наразі здійснює Управління ДБР у справах Майдану.

29 грудня президент України Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді КС терміном на два місяці. У КС у відповідь заявили, що таке рішення ухвалюють на спеціальному пленарному засіданні КС, Зеленський своїм указом вийшов за межі своїх конституційних повноважень, а положення КПК України, на яке посилається указ президента, не поширюються на суддів КС.

Державне бюро розслідувань (ГБР) повідомило Тупицькому про підозру у завідомо неправдивих показаннях і підкупі свідка.

"Слідчі Державного бюро розслідувань за погодженням з в. о. генерального прокурора повідомили про підозру судді Конституційного Суду України, який здійснює адміністративні функції його голови, 28 грудня 2020 року у вчиненні кримінальних злочинів проти правосуддя, передбачених ч. 2 ст. 384, ст. 386 КК України (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від надання показань)", - повідомила прес-служба ДБР.

У ДБР також зазначили, що суддя перешкоджає встановленню істини в кримінальному провадженні, в якому він є підозрюваним, зокрема, перешкоджаючи наданню підлеглими документів за запитами органу досудового розслідування та явці осіб за повістками слідчого.

"Більше того, голова КСУ після повідомлення про підозру імітує її невручення, ненабуття статусу підозрюваного, відвідуючи робоче місце. Секретаріат КС фактично перетворено на юридичну фірму його голови, оскільки останній готує, друкує, реєструє, відправляє документи для голови суду, які не мають жодного відношення до конституційного судочинства, а лише пов’язані з його участю в кримінальному провадженні", - наголосили в бюро.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА