18:39 22.01.2021

Для деокупованих територій необхідно ухвалювати новий закон про люстрацію на основі та за стандартами ООН

2 хв читати
Для деокупованих територій необхідно ухвалювати новий закон про люстрацію на основі та за стандартами ООН

Віце-прем'єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков вважає, що для деокупованих територій необхідно ухвалювати новий закон про люстрацію на основі та за стандартами Організації Об’єднаних Націй.

"Ми проаналізували законодавство про люстрацію після 2014 року. Воно було потрібне, але було досить тотальним, воно не давало можливості судового контролю і не давало змоги людині, у разі, якщо вона вважає, що її право несправедливо обмежили, порушити питання про скасування застосування до неї люстраційних норм. Тому ми вважаємо, що тут судовий контроль має бути для того, щоб людина могла порушити питання, що її даремно включили до тієї чи іншої категорії, і вона не має під неї підпадати", - сказав Резніков журналістам у п'ятницю.

Віце-прем'єр зазначив, що для майбутніх деокупованих територій необхідно буде ухвалити новий закон про люстрацію.

"Я думаю, що є сенс писати новий закон. Оскільки тоді писали нашвидку. Я думаю, що на сьогодні в суспільстві є велика увага й обурення, і просто так пробачити когось неможливо. Тому, гадаю, що треба писати закон на основі та за стандартами ООН", - наголосив Резніков.

Отже, мають бути запроваджені обмеження щодо заняття посад громадянами, які були залучені до діяльності окупаційних сил та окупаційних адміністрацій, з поділом на кілька категорій залежно від місця служби або роботи.

"Якщо людина працює сьогодні, наприклад, у МДБ, віддано служить окупаційному режиму, то вона точно не може завтра працювати в деокупованому Донбасі або в Національній поліції. Саме у цьому полягатиме обмеження в правах за люстрацією", - додав віце-прем'єр.

Резніков зазначив, що передбачається створення певного органу, який матиме компетенцію ухвалювати рішення щодо обмеження прав.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА