20:10 25.01.2021

РФ розмістила в Криму 32,5 тис. військових і відновлює ядерну інфраструктуру, але демаршів проти нових членів НАТО не очікується

2 хв читати
РФ розмістила в Криму 32,5 тис. військових і відновлює ядерну інфраструктуру, але демаршів проти нових членів НАТО не очікується

РФ розмістила на окупованому півострові Крим велике угруповання військ і створює умови для розміщення там ядерної зброї, що буде використано для посилення тиску на міжнародне співтовариство, йдеться в інформаційному бюлетені "Біла книга - 2021" Служби зовнішньої розвідки (СЗР), розміщеному на сайті відомства.

"Росія створила в Криму потужне міжвидове угруповання військ, яке охоплює наземний, повітряний і морський компоненти та налічує близько 32,5 тис. осіб. Російська сторона створює умови для розміщення на тимчасово окупованій території Криму ядерної зброї, окремих її компонентів і носіїв, виконує роботи з відновлення об'єктів ядерної інфраструктури, що становить загрози національній безпеці України... На тимчасово окупованих територіях АРК і Севастополя дислоковано військові літаки і ракетні кораблі, які можуть нести заряди з ядерною бойовою частиною", - йдеться в розділі "Оцінка зовнішніх загроз національній безпеці України".

Наголошується також, що плани РФ із розвитку і використання тактичної ядерної зброї, зокрема з території окупованого Криму, "дають змогу Кремлю підвищувати градус тиску на міжнародне співтовариство", що загрожує безпеці та національним інтересам України і її стратегічних партнерів.

Водночас ключовою загрозою з боку РФ у СЗР називають реалізацію сценарію системної дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні, зокрема шляхом ослаблення міжнародної підтримки України, створенням загрозливого військового фону, економічного, зокрема енергетичного, тиску. "На стратегічному рівні цілі РФ щодо України будуть незмінні й передбачають... недопущення європейського і євроатлантичного просування нашої держави", - йдеться в документі.

У СЗР також прогнозують, що політика Євросоюзу найближчими роками схилятиметься до "стратегічної автономії" - мінімальної залежності від інших гравців, а основні європейські союзники України сконцентрують зусилля на вирішенні внутрішніх проблем. При цьому суміжні європейські держави дотримуватимуться переважно дружньої політики щодо України і підтримуватимуть її євроатлантичні прагнення.

"Основним джерелом загроз для європейської безпеки і національної безпеки України є і протягом найближчих років залишатиметься обраний керівництвом Росії курс на закріплення за Росією статусу глобального гравця і визнання т.зв. російських інтересів. Дуже ймовірно, що Кремль продовжуватиме тактику "підвищення ставок" у військово-політичному протистоянні, маніпулювати проблемами європейської безпеки, а також підживлювати процеси дезінтеграції Європи. Водночас серйозних військових демаршів проти нових членів НАТО з боку РФ не очікується, але інциденти в повітряному, морському і кіберпросторі й у подальшому матимуть місце, що зберігатиме загрозу ескалації конфлікту РФ-НАТО в результаті ненавмисних зіткнень", - прогнозують у відомстві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА