13:55 27.01.2021

Зеленський: Ми повинні робити навіть більше, ніж можливо, для збереження правди про Голокост

3 хв читати
Зеленський: Ми повинні робити навіть більше, ніж можливо, для збереження правди про Голокост

Президент України Володимир Зеленський наголошує на необхідності робити максимально можливе для збереження правди про Голокост.

У Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту Зеленський написав у Facebook: "Ми живемо в особливо відповідальний час – коли можемо безпосередньо контактувати з останніми з тих, хто пережив Голокост і хто звільнив тоді світ від нацизму... Коли є живі свідки, історію не вийде ігнорувати чи остаточно перекрутити".

За словами Зеленського, "людство поступово переходить у нові обставини – коли навколо дуже багато так званої гібридної інформації". "Тож ми маємо робити навіть більше, ніж можливо, для збереження правди про Голокост. Для поширення правди. Для приєднання нових поколінь до системи етичних координат, яка виникла від щирого усвідомлення, що злочини XX століття більше ніколи не мають повторитися", - наголосив президент.

Зеленський також відвідав відкриття інсталяції "Погляд у минуле", встановленої на проспекті Перемоги, 10, біля Міністерства освіти і науки України.

Автор проекту Ганна Камишан в інтерв'ю ТСН зазначила, що в основі інсталяції - "дерево зі зламаними гілками", яке в єврейській традиції є символом перерваного життя. "Для інсталяції ми використали верхню частину дерева, яка не має коренів. Дерево без коріння - символ того, що ми не знаємо власної історії", - сказала вона.

Як повідомляє прес-служба президента, президент Ізраїлю Реувен Рівлін у своєму відеозверненні подякував Зеленському і голові наглядової ради Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" Натану Щаранському за їхній внесок у вшанування трагедії Голокосту.

"Хочу подякувати всім, хто стоїть на сторожі пам'яті й робить усе можливе, щоб уникнути забуття цієї сторінки історії. Нехай пам'ять про наших братів та сестер, які загинули в Бабиному Яру та в інших містах масового винищення, назавжди залишиться в наших серцях", - зазначив Рівлін.

Щаранський у своєму відеозверненні подякував Зеленському за допомогу і зусилля зі створення музею та дослідницького центру історії Голокосту у Східній Європі.

"Цей проект важливий для нас. Разом ми будемо вивчати наше минуле, щоб разом будувати майбутнє", - сказав Щаранський.

Інсталяція "Погляд у минуле" – це стилізоване дерево та необроблені камені-валуни, на яких розміщуватимуться світлини часів німецької окупації міста у 1941-1943 роках, зроблені німецьким військовим фотографом. Наприкінці вересня 1941 року він зробив в окупованому Києві 29 фотографій, серед яких 13 – у Бабиному Яру. Ці фотографії – єдина документація Бабиного Яру в перші дні після масових розстрілів.

Образ дерева зі зламаними гілками – метафора перерваного життя. Саме такі дерева без гілок встановлюють як традиційні єврейські надгробки – мацеви.

Автор інсталяції - українська художниця і архітектор Ганна Камишан. Її родичі були серед 1,5 млн євреїв, які загинули під час Голокосту в Україні.
Інсталяцію  сконструювала та виготовила майстерня AU (ТИ)  під керівництвом скульптора Романа Литвина.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА